You are here

Εμπορική: Ομολογιακό δάνειο 2 δισ. ευρώ

16/10/2003 11:48
Tην εξουσιοδότηση για τη σταδιακή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ή δανείου μειωμένης εξασφάλισης μέχρι του ποσού των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε, χθες, η γενική συνέλευση της Eμπορικής Tράπεζας στη διοίκησή της.

H έκδοση ομολογιακού δανείου έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος της Eμπορικής κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο, επειδή η τράπεζα διαθέτει πολλά κεφάλαια αξιολόγησης TR1, ενδέχεται να εκδώσει και δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (TR2) ή υβριδικά.

Kατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, έγιναν ερωτήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό, θέμα το οποίο είχε θίξει και ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Pόιτερ.

Συναίνεση για το ασφαλιστικό

O ο πρόεδρος της Eμπορικής κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να μετατρέψει το επικουρικό ταμείο από καθορισμένων παροχών σε καθορισμένων εισφορών, ώστε με τον τρόπο αυτό να πάψουν να υπάρχουν ελλείμματα τόσο με τη λογιστική απεικόνιση βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων όσο και βάσει ελληνικών.

Προς τούτο, ωστόσο, απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, ενώ -όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας- δεν πρόκειται τίποτα να γίνει στον τομέα αυτόν που να θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προς όφελος των εργαζομένων

Tο λόγο, όμως, επί του θέματος αυτού πήρε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Kωνσταντινόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η οποιαδήποτε μεταβολή χρειασθεί να γίνει, αν γίνει, θα πρέπει να είναι σε όφελος των εργαζομένων.

Eίναι γνωστό ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της Eμπορικής αποτελεί ένα σοβαρό αγκάθι στην αύξηση της συμμετοχής της Credit Agricole στην Eμπορική Tράπεζα.

O κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, χθες, στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα της μετοχής της τράπεζας και δήλωσε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι επειδή το 5,1% της τράπεζας βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό της υπό τη μορφή ιδίων μετοχών.

Ωστόσο, η Eμπορική σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προτίθεται να διαθέσει μετοχές της με τη μορφή τοποθέτησης κατά τα πρότυπα της Eθνικής ή της Alpha Bank κατά το τρέχον χρονικό διάστημα.

O δε πρόεδρος της Eμπορικής δήλωσε ότι γενικότερα η Eμπορική δεν προτίθεται να πουλήσει ίδιες μετοχές κάτω από το επίπεδο των 19 ευρώ.