You are here

Eμπορική Τράπεζα: Δεν θα ενταχθεί στο σχέδιο της κρατικής στήριξης

23/10/2008 14:17
Η Εμπορική δεν θα κάνει χρήση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμά δε ως ιδιαίτερα θετικό το σχέδιο της κρατικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της χρηματοδότησης της οικονομίας, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στις παρούσες, αντίξοες συνθήκες.

Με δεδομένα, πρώτον, πως η Εμπορική απολαμβάνει ήδη και θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξη της Credit Agricole και δεύτερον ότι ο όμιλος της Credit Agricole επέλεξε ήδη να κάνει μερική χρήση του σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο έχει διαμορφωθεί με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εμπορική δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση των μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η Εμπορική Τράπεζα, από το καλοκαίρι του 2006 ανήκει κατά 73% στον όμιλο της Credit Agricole, τον μεγαλύτερο γαλλικό τραπεζικό όμιλο και έναν από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη (ίδια κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου 63,7 δις. ευρώ). Η Credit Agricole μετά από την πρόσφατη αύξηση του μκ της, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I), πολύ κοντά στο 9,0% (30 Ιουν. ’08).

Εξυπακούεται ότι η Εμπορική Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές Αρχές και τις λοιπές Ελληνικές Τράπεζες στο πλαίσιο διασφάλισης της αποτελεσματικότητας των μέτρων που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση.