You are here

Ενέργεια: «Ντρίπλα» με τη φορολόγηση προμηθευτών

20/01/2023 07:43

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στην υπόσχεση της ότι θα φορολογήσει και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, βρέθηκε ανάμεσα σε «μυλόπετρες»:

  • Aπό τη μία πλευρά, έπρεπε να φανεί συνεπής και να επιδείξει όχι μόνον άμεσα αντανακλαστικά, αλλά και ότι η φορολογητέα ύλη είναι αντάξια του «θορύβου» που σήκωσε η ίδια, για να κρυφτεί πίσω από την αποτυχία του νέου μηχανισμού για τις τιμές προμήθειας, που καθιέρωσε από τον περασμένο Αύγουστο.
  • Από την άλλη, δέχθηκε ομαδόν τα πυρά της αγοράς προμήθειας για την επιλογή της η φορολόγηση να εφαρμοστεί ανά τρίμηνο, περίοδος που θεωρήθηκε περιορισμένη για τη σωστή αποτίμηση της εικόνας των υπερεσόδων της λιανικής.

Υπό το βάρος του πολιτικού σκηνικού, που έχει αποκτήσει πλέον έντονο προεκλογικό άρωμα, η κυβέρνηση καταλήγει σε μια λύση, στην προσπάθεια της να έχει «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». Aποφάσισε να διευρύνει την περίοδο εκτίμησης για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών, από το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022, στο εξάμηνο Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023.

Έτσι, θα συμπεριληφθούν και μήνες κατά τους οποίους οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος είχαν «χασούρα», ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τη φορολόγηση και παράλληλα, θα συνυπολογιστούν και μήνες, στους οποίους αποκόμισαν πράγματι υψηλά έσοδα από τις τιμές που έδωσαν, ώστε το τελικό ποσό που θα ανακοινωθεί «να είναι αξιοπρεπές» για πολιτικούς λόγους.

Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από την ίδια την αγορά, που κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος της φορολόγησης, στη συνέντευξη Τύπου για το ΕΣΕΚ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται στην τελική φάση, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει αποκλειστικά το τεχνικό μέρος της εφαρμογής του μέτρου.

Την αναμένουν οι προμηθευτές, για να ελέγξουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η φορολόγηση, καθώς, όπως αναφέρουν, «μπορεί η μεθοδολογία να είναι ενιαία, όμως, κάθε περίπτωση προμηθευτή είναι διαφορετική, καθώς συνδέεται με μια σειρά παραμέτρους, όπως, τα λειτουργικά έξοδα που έχει, το κόστος για hedging, τα έσοδα που αποκόμισε από τις τιμές προμήθειας και το μικτό περιθώριο κέρδους».

Η αγορά θέτει και άλλα ζητήματα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όπως, τις επισφάλειες που έχει κάθε προμηθευτής και αν οι υπολογισμοί θα γίνουν πάνω στην τιμολογηθείσα ή στην εισπραχθείσα ενέργεια.

«Είναι πολύ δύσκολη άσκηση», επισήμανε παράγοντας της αγοράς που μίλησε στο Euro2day.gr. «Πρέπει να είσαι αρεστός στην αντιπολίτευση και ταυτόχρονα να επιβάλεις δίκαιη φορολόγηση».

Οι μήνες που θεωρούνται ζημιογόνοι από την αγορά είναι ο Αύγουστος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, ενώ, αντίθετα, πολύ καλά πήγαν ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Ιανουάριος. Οπότε, ένας εξάμηνος υπολογισμός, εκτιμά, θα οδηγήσει στην εξισορρόπηση του τελικού ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι προμηθευτές και θα καλύπτει πολιτικά την κυβέρνηση για την επιβολή του μέτρου.

Πάντως, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν δημιουργήσει σφοδρή δυσαρέσκεια στην αγορά. «Δεν γίνεται να κάνουν πολιτική με τα δικά μας λεφτά», είπε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr εκπρόσωπος εταιρείας προμήθειας μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωνε μετ’ επιτάσεως ότι τα υπερέσοδα των προμηθευτών στο διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022 θα επιστραφούν προς όφελος των καταναλωτών στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, με τη σχετική ΚΥΑ να αγνοείται από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: Euro2day