You are here

Ενεργειακή κρίση: «Πρωταθλητισμό» στην άνοδο τιμών κάνει η Ελλάδα!

19/01/2022 10:35

Από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, δίπλα στη Δανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), που καταρτίζεται από την Αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Energie-Control) και την Ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (MEKH), σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων VaasaETT, με βάση στοιχεία από 33 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο ήταν 6η κατά σειρά στη λιανική τιμή ρεύματος, με 0,32 ευρώ την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών και 7η κατά σειρά στη λιανική τιμή του φυσικού αερίου, με 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα.

Οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο τόσο στην Ευρώπη των 27, όσο και στο δείγμα των 33 ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα, στον ηλεκτρισμό η μέση τιμή του ρεύματος τον Δεκέμβριο στην Ε.Ε. ήταν στα 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα και στις 33 χώρες στα 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο, η μέση τιμή στην Ε.Ε. ήταν περίπου στα 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα και στις 33 χώρες στα 0,9 ευρώ την κιλοβατώρα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια τιμή χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας για ολόκληρο το 2021, διαμορφώθηκε στα 116,44 ευρώ η μεγαβατώρα, (day ahead prices) ανεβάζοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας, πίσω από την Ιταλία. To ίδιο συμβαίνει μέχρι τώρα και το 2022, με τη χώρα μας να εμφανίζει μέση τιμή day ahead στα 211,4 ευρώ, ανά μεγαβατώρα, πίσω μόνο από την Ιταλία, (215,42 ευρώ) ενώ έπεται η Ελβετία με 206,54 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν μέση τιμή κάτω από τα 200 ευρώ. Που σημαίνει ότι οι πάροχοι ενέργειας στην Ελλάδα ξεκινούν με υψηλότερες τιμές από τους συναδέλφους τους του εξωτερικού, κι ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνιστούν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Να σημειωθεί ότι η λιανική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο, με βάση τον HEPI, σχεδόν διπλάσια από αυτήν που δημοσιεύει η τελευταία Έκθεση της Κομισιόν για τις ενεργειακές αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Η Κομισιόν αναφέρει για τη χώρα μας στο διάστημα αυτό λιανική τιμή στα 0,17 ευρώ την κιλοβατώρα, πολύ κοντά στη μέση τιμή της Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, με το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και τους ρύπους, που κορυφώθηκε κυριολεκτικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, με την Ελλάδα να είναι συχνά πρωταθλήτρια στις χονδρεμπορικές τιμές ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και το δυσθεώρητο βάρος να μετακυλίεται στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αρνητικά ρεκόρ

Η χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο για τον δείκτη HEPI, που παρακολουθεί συστηματικά και η Κομισιόν, (https://www.energypriceindex.com) διεκδικεί και άλλες πρωτιές και διακρίσεις στο ενεργειακό πεδίο τον περασμένο μήνα.

  • Έρχεται πρώτη ανάμεσα στις 33 χώρες του δείγματος στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο, με ποσοστό 22%. Ακολουθεί η Σουηδία με 17%. Πρώτη, επίσης, είναι και στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, κατά 16%.
  • Με βάση την αγοραστική δύναμη και τον δείκτη PPS (ένα τεχνητό κοινό νόμισμα αναφοράς που εξαλείφει τις γενικές διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών) η Ελλάδα αναδεικνύεται σε 2η κατά σειρά ανάμεσα στις 33 χώρες, με πρώτη τη Ρουμανία, στις λιανικές τιμές ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Η χώρα μας εμφανίζει τιμή στα 0,36 ευρώ την κιλοβατώρα και η Ρουμανία τα 0,38 ευρώ την κιλοβατώρα. Το τραγικό είναι ότι με βάση την αγοραστική δύναμη, φθηνότερες χώρες θεωρούνται η Ελβετία, η Μάλτα, η Νορβηγία και η Φινλανδία και οι ακριβότερες, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Τσεχία και το Βέλγιο.

Ο Έλληνας καταναλωτής στο τιμολόγιο ηλεκτρισμού πληρώνει τη μερίδα του λέοντος για την κατανάλωση (77%), το 9% πηγαίνει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρήση δικτύων μεταφοράς-διανομής, ΕΤΜΕΑΡ) και το υπόλοιπο 15% είναι φόροι και τέλη. Αντίστοιχα, στο τιμολόγιο για το φυσικό αέριο, το 76% είναι το κόστος της κατανάλωσης, το 17% για τη χρήση του δικτύου διανομής και μόλις το 7% για φόρους και τέλη.

Όπως επισημαίνεται στο Δελτίο για τον HEPI, η χώρα μας παρουσιάζει τον Δεκέμβριο ρεκόρ αύξησης ενεργειακών τιμών, με τις διαδοχικές αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές να έχουν οδηγήσει σε τελικές τιμές υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν από έξι μήνες. Επισημαίνεται, βέβαια, ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις για να μετριαστούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές και προεξοφλεί την παράταση τους και το 2022.

Η Έκθεση της Κομισιόν

Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, στο 3ο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 119,4 ευρώ/MWh, τιμή που είναι υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή, που έφθασε στα 105,3 ευρώ/MWh. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8%, μία εύλογη εξέλιξη, δεδομένου ότι μεσολάβησαν οι καύσωνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ένα ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο που αναδεικνύει η Έκθεση της Κομισιόν είναι ότι στο 3ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 53% η παραγωγή λιγνίτη. Προφανώς, λόγω της ανάγκης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, εξαιτίας των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου, που οδήγησαν στην επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων, για την ασφάλεια του Συστήματος.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν τιμά και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία εντάσσει, εκτός από τη χώρα μας, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία, εμείς είμασταν που οδηγούσαμε την κούρσα των υψηλών τιμών και στις άλλες χώρες!

Πηγή: Euro2day