You are here

Εντολή για ρήξεις ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

06/02/2004 12:45
Το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου και ο δρόμος προς την εξουσία ξεκινάει και επισήμως σήμερα, με το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Νίκαια και την αλλαγή του Καταστατικού, ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται από τους πολίτες που θα το επιθυμούν.

Ο κ. Παπανδρέου, με την ομιλία - πλατφόρμα που θα εκφωνήσει στο Συνέδριο και η οποία έχει ως τίτλο «Η Ελλάδα που θέλω», θα ζητήσει από τους συνέδρους η ψηφοφορία για την ανάδειξή του στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης να εκληφθεί ως εντολή για την εφαρμογή της πλατφόρμας αυτής.

Εντολή «Ζητώ εντολή για ρήξη και διεύρυνση», πρόκειται να τονίσει ο κ. Παπανδρέου, που θα κάνει αναφορές στα κατεστημένα, θα αναφερθεί στην ανάγκη της ανανέωσης και της διεύρυνσης, αλλά και στην ανάγκη επέμβασης του ΠΑΣΟΚ μέσω της δημοκρατικής παράταξης.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ταχθεί υπέρ της σύναψης ενός «Συμβολαίου εμπιστοσύνης και ελπίδας», εξειδικεύοντας τις πέντε θεματικές ενότητές του:

Πρώτον, επένδυση στον άνθρωπο με προτεραιότητα την ανάπτυξη.

Δεύτερον, διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας.

Τρίτον, μακροοικονομική σταθερότητα. Τέταρτον, ανθρώπινη ασφάλεια. Και πέμπτον, ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, που θα εξασφαλίζει τα τέσσερα προηγούμενα και θα οδηγεί «σε μια ισχυρή Ελλάδα».

Ο υποψήφιος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής («όλα αλλάζουν, να αλλάξουμε και εμείς», θα πει), ενώ θα κάνει λόγο για ένα δημοκρατικό σύστημα σε μια κοινωνία αξιών.

Αναμένεται, επίσης, να υποσχεθεί «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ανθρώπινη ασφάλεια», ασκώντας έμμεση κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η ανθρώπινη ασφάλεια αποτελεί πολιτικό βάρος.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη της συμμετοχικής δημοκρατίας όχι ως διαδικασία, αλλά ως μιας νέας αντίληψης για τη διακυβέρνηση.

«Ανάπτυξη χωρίς συμμετοχική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει» πρόκειται να πει, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει δίλημμα για το αν τα προβλήματα λύνονται από το κράτος ή την αγορά, αλλά από τον ενεργό και πληροφορημένο πολίτη».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η οποία χαρακτηρίζεται από τους στενούς του συνεργάτες ως «πολιτική παρακαταθήκη» καθώς θα αιτιολογηθεί την απόφαση αποχώρησής του και θα υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο. «Θα πρόκειται για μια ομιλία με έντονο και το προσωπικό στοιχείο», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του, ενώ ομιλία στο Συνέδριο θα απευθύνει και ο γραμματέας της ΚΕ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Ψηφοφορίες Στο Συνέδριο, ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι ψηφοφορίες για την αλλαγή του Καταστατικού, ώστε αφενός ο πρόεδρος να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία και όχι μόνο από τα μέλη αλλά και από τους φίλους, και αφετέρου να εγκριθεί και το πρόγραμμα.

Πρωτίστως, ωστόσο, στόχος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι και με την ψηφοφορία της Κυριακής, με τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου, να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να μειώσει στο ελάχιστο την ψαλίδα της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου από τη ΝΔ.