You are here

Έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

10/10/2018 15:04

Έντονες τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό πυροδοτεί εκ νέου το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών,  με αφορμή τις απόψεις που εξέφρασε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ.

Παρά το μορατόριουμ δηλώσεων επί του ονοματολογικού που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων μέχρι τον Μάρτιο, ο κ. Καμμένος, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό σχέδιο αμυντικής συμφωνίας με τη γείτονα χώρα, το οποίο θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρακάμπτοντας, ωστόσο, το ονοματολογικό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στις συγκεκριμένες κινήσεις του κ. Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, την ενδοκυβερνητική ένταση αυξάνουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛΛ, Θεόδωρου Τοσουνίδη, ο οποίος έθεσε ανοικτά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ζήτημα διάρρηξης της κυβερνητικής συμμαχίας με αφορμή το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τοσουνίδης υποστήριξε ότι ΑΝΕΛΛ θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας που θα κατέθετε η ΝΔ, υπό τον όρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχτεί να κάνει συμφωνία με την πΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».