You are here

Έντονη αντίδραση της Σοφοκλέους

06/02/2004 12:00
Αντέδρασε και μάλιστα έντονα η αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αφού ο Γενικός Δείκτης με σταδιακή άνοδο από την αρχή της συνεδρίασης και έντονες ανοδικές διαθέσεις μετά το πρώτο ήμισύ της, κατάφερε να περάσει το τεστ αντοχής των 2.400 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 2.452,98 μονάδες με άνοδο 1,41% ανακάμπτοντας και μάλιστα στην πλειονότητα των μετοχών. Στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων, 211 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 88 μετοχές έκλεισαν πτωτικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση ήρθε για ακόμη μια φορά από τον κλάδο των Τραπεζών (2,10%), γενικότερα από τον ευρύτερο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ να καταγράφουν ιστορικά υψηλά και επεκτάθηκε προς τους υπόλοιπους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ ΑSΕ 20 έκλεισε με άνοδο 1,64%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FΤSΕ Μid 40 έκλεισε με άνοδο 1% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ Small Cap 80 αυξήθηκε μόλις κατά 0,76%. Ο δείκτης των 140 μετοχών αυξήθηκε κατά 1,47%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,1% και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την άνοδο.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι δείκτες των Επενδυτικών (1,89%), των Ασφαλιστικών (1,87%), των Εκδόσεων-Εκτυπώσεων (1,52%), των Τροφίμων 1,5%. Με απώλειες έκλεισε μόνο ο δείκτης των Βασικών Μετάλλων (-0,01%).

Αξιοσημείωτη ήταν και η αντίδραση των μετοχών του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,8%) ο οποίος είναι ενδεικτικός για την κίνηση στην περιφέρεια.

Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μέχρι τις εκλογές η επενδυτική συγκυρία θα χαρακτηρίζεται από έντονο trading, χωρίς να αποκλείουν την ανοδική κίνηση και πάνω από τις 2.500 μονάδες σε ορίζοντα μήνα.

Καθοριστικοί παράγοντες γι' αυτό θα είναι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό.

Ξένες αγορές Η χθεσινή ημέρα επηρεάστηκε κυρίως από την αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία, αλλά και από τα αρνητικά αποτελέσματα της Shell που επέδρασαν τόσο στα χρηματιστήρια του Λονδίνου όσο και του Άμστερνταμ. Με μοναδική εξαίρεση το Παρίσι, τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης δέχθηκαν πιέσεις, ενώ αντίθετα θετική ήταν η κίνηση στις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σταθεροποιητική ήταν η κίνηση στα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία ανησυχούν για πιθανή αύξηση επιτοκίων.