You are here

Έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα - Καμμένου στην ολομέλεια της βουλής των Ελλήνων

09/02/2019 09:00

Η σκληρή αντιπαράθεση των μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων κυριάρχησε κατά τη διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη βουλή των Ελλήνων, το βράδυ της Παρασκευής. 

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο και μονοπολώντας ουσιαστικά τη συζήτηση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ολοκληρώθηκε με την παραίτηση του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είχε προηγουμένως διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. 

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης ήταν η τελευταία στην οποία ο Πάνος Καμμένος συμμετείχε ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς το κόμμα του, κατόπιν της διαγραφής του κ. Παπαχριστόπουλου, δεν διαθέτει πλέον τους πέντε απαιτούμενους βουλευτές. 

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε ως “ψυχρό εκτελεστή” τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «Είμαι 25 χρόνια στο κοινοβούλιο. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα, αλλά έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλάω στο κοινοβούλιο». Σημείωσε, επίσης, ότι πλέον βρίσκεται στην αντιπολίτευση και είπε ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα. 

Σε αντιστοίχως υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απαντώντας στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ανέφερε: «Δεν δύναμαι να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε τις τελευταίες ημέρες. Δεν δύναμαι γιατί προσπαθείτε να αποκαθηλώσετε και να ακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ιστορίας σας». 

«Θα με ευγνωμονείς που κατάλαβα γρήγορα το σχέδιό σου να ανατρέψεις την κυβέρνηση ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργος, ενώ απηύθυνε στον κ. Καμμένο στίχους από το ποίημα «Η πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Απαντώντας, ο κ. Καμμένος απήγγειλε στίχους από το ποίημα «Ο Ματρόζος» του Γεωργίου Στρατήγη, ισχυριζόμενος ότι «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνιοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

Για “ποιητική βραδιά” των δύο πρώην εταίρων έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.  «Όσο για την ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων, παραπέμπουμε στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: το τελευταίο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. Η σαπουνόπερα ευτυχώς τελειώνει σε 100 μέρες, καθώς οι πολίτες θα απαλλάξουν τη χώρα από τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους της», σημείωναν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.