You are here

Εντυπωσιακή πρόοδο μεταρρυθμίσεων στη Β. Μακεδονία, διαπιστώνει το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

19/03/2019 18:29

“Εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” κατέγραψε το 15ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Φ. Μογκερίνι, που όπως δήλωσε πρώτη φορά καλωσορίζει τον Ζ. Ζάεφ ως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο για ένα πολύ θετικό Συμβούλιο, διαπιστώνοντας ότι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού παραμένει πάντα υψηλή.

Σημείωσε ότι το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων φέτος είναι ο στρατηγικός στόχος για ολόκληρη τη χώρα και κατέγραψε τα πολλά επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος όπως τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, την ιστορική συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (αναγνωρίζοντας και τη στρατηγική ηγεσία του πρωθυπουργού Τσίπρα για το θέμα) και αναγνώρισε ότι παρά το γεγονός ότι για την συνομολόγησή της καταναλώθηκε πολύ πολιτική ενέργεια, οι μεταρρυθμίσεις δεν έμειναν πίσω.

Η Φ. Μογκερίνι ζήτησε τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής και τόνισε ότι ήδη έχουν υιοθετηθεί νομικά κείμενα για τη διαφθορά και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν και χαρακτήρισε τις επικείμενες προεδρικές εκλογές ως ευκαιρία για δημοκρατικό διάλογο και απόδειξη της υπευθυνότητας της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν επέστησε την προσοχή των αρχών ως προς την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων στο Κράτος Δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, καλώντας τις αρχές να μην μείνουν μόνο στα χαρτιά, αλλά να γίνουν κτήμα σε όλα τα επίπεδα. “Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρώτο μισό του έτους που θα ακολουθηθεί από ένα εξίσου επιτυχημένο δεύτερο μισό”.

Σε σχέση με το άνοιγμα των πρώτων ενταξιακών κεφαλαίων η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι παρέπεμψε στην επίσημη έκθεση της Κομισιόν αργότερα μέσα στην άνοιξη σε σχέση με την ποσοτικοποίηση της απαραίτητης προόδου στα ανοιχτά θέματα και ξεκαθάρισε ότι το Συμβούλιο τον Ιούνιο “θα έχει θετικό υλικό για να λάβει αποφάσεις”.

Τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος όσο και ο Επίτροπος Χαν ζήτησαν από την αντιπολίτευση να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην όλη διαδικασία και ξεκαθάρισαν ότι η ενταξιακή πορεία και οι αντίστοιχες δράσεις πρέπει να προβάλλονται και να υιοθετούνται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως εθνικός στόχος και αυτό θα συνυπολογιστεί από το Συμβούλιο.

ΚΥΠΕ