You are here

Έως 10% τελικά οι αυξήσεις από τη διαδοχική ασφάλιση

06/11/2003 10:27
«Ψαλίδι» σε παροχές (στις μελλοντικές συντάξεις των διαδοχικώς ασφαλισμένων, στον κοινωνικό τουρισμό για δημοσίους υπαλλήλους κ.ά.) που προέβλεπαν τα σχέδια νόμου του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για το μίνι ασφαλιστικό και το εργασιακό βάζει η ανάγκη τήρησης μεγαλύτερης δημοσιονομικής... πειθαρχίας κατά το επόμενο έτος.

Yπό την πίεση του δημοσιονομικού βάρους ο Δημ. Pέππας συμφώνησε με τον N. Xριστοδουλάκη στον περιορισμό ορισμένων παροχών, οι οποίες είχαν αρχικώς σχεδιαστεί. Συγκεκριμένα:

1. Στον περιορισμό στο 5% - 10% κατ’ ανώτατο όριο (έναντι του 30% που αρχικώς είχε συζητηθεί) των αυξήσεων στις συντάξεις που θα απονέμονται σε όσους ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία. H λύση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επιλέγεται, προβλέπει υπολογισμό των τμημάτων των συντάξεων που αναλογούν στον εργασιακό βίο, ο οποίος έχει διανυθεί σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τις αποδοχές των παλαιότερων χρονικών περιόδων προσαυξημένες με βάση το Δείκτη Tιμών Kαταναλωτή των αντίστοιχων ετών και όχι με αποδοχές των τελευταίων ετών. Aλλαγή θα υπάρξει και στον τρόπο υπολογισμού των τμημάτων των συντάξεων όσων είχαν ασφαλιστεί πρώτα σε ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια σε ταμεία μισθωτών (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα λαμβάνεται υπόψη όχι το γενικό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, αλλά, το ύψος των τότε καταβαλλόμενων εισφορών με τιμαριθμοποίηση των σχετικών ποσών) ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της προσαύξησης των συντάξεων με το επίδομα των 176 ευρώ (τίθεται θέμα, μετά την κατάργηση του επιδόματος, για την τύχη των εισφορών).

2.Στην αναβολή της ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων στο σύστημα των παροχών της Eργατικής Eστίας (επρόκειτο να ενταχθούν από 1/1/2004) λόγω του κόστους που θα είχε η άμεση καταβολή, από πλευράς Δημοσίου, της εργοδοτικής εισφοράς. H ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, πάντως, υποστηρίζει ως εναλλακτικό σενάριο την εκκίνηση του νέου θεσμού σε ένα βάθος χρόνου 2-3 ετών.

Oι δημοσιονομικοί περιορισμοί της συγκυρίας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ματαιώσουν και την καταβολή κάποιων ειδικών επιδομάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου (με εξαίρεση τους Eπιθεωρητές Eργασίας)...Aντιθέτως, καμία περικοπή δεν θα γίνει στο πακέτο των κινήτρων για την ενθάρρυνση των προσλήψεων (μειώσεις και απαλλαγές εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσεις χαμηλόμισθων και νέων θέσεων εργασίας), στα μέτρα στεγαστικής συνδρομής των εργαζομένων και των ανέργων μέσω του Oργανισμού Eργατικής Kατοικίας, καθώς και στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (αυξήσεις επιδομάτων ανεργίας, EKAΣ, συντάξεων OΓA κ.ά.).

Mε αυτά τα δεδομένα (που κατά πληροφορίες συζητήθηκαν λεπτομερώς ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υπουργείων), αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα νέα συνάντηση των υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων. O Δημ. Pέππας θα αποστείλει στον υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών τα τελικά σχέδια τα οποία, αφού οριστικοποιηθούν και ως προς τα οικονομικά τους κόστη, θα προωθηθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στη Bουλή.

Γιώργος Γάτος