You are here

Επ. Εμπειρογνωμόνων: Αποφάσισε τα πρώτα της βήματα για το δυστύχημα στα Τέμπη

07/03/2023 14:03

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Επιτροπή συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 6 Μαρτίου, με τα μέλη της να αποφασίζουν τα πρώτα βήματα στα οποία θα προβεί το σώμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Επιτροπή αποφάσισε «να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών».

Παράλληλα, «θα καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου».

Τέλος, θα συνεκτιμήσει και θα αξιολογήσει «όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και θα καταθέσει το Πόρισμά της στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι τριμελής και αποτελείται από τον Ιωάννη–Κωνσταντίνο Χαλκιά, Επίτιμο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος έχει οριστεί Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ μέλη είναι ο Χρήστος Πυργίδης, Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις, στις οποίες έχει ήδη προβεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος μεταβατικός Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης η αποστολή της συγκεκριμένης Επιτροπής δεν υποκαθιστά το έργο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Το έργο της Επιτροπής αφορά «τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη», όπως αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση.

Παράλληλα, για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών θα ενεργοποιηθεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να καλέσει στελέχη τόσο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, όσο και πρόσωπα της ηγεσίας των σιδηροδρομικών φορέων, προκειμένου να παράσχουν στοιχεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

ΚΥΠΕ