You are here

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

03/12/2019 11:16

Επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης των θυγατρικών σε Βαλκάνια και Κύπρο, τις οποίες κράτησαν με νύχια και με δόντια εν μέσω των αυστηρών δεσμεύσεων που προκάλεσαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, επεξεργάζονται οι διοικήσεις της Eurobank και της Alpha BankΑΛΦΑ -0,96%, με δεδομένο ότι οι τοπικές οικονομίες αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς και αποτελούν ήδη πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας των μητρικών ελληνικών τραπεζών.

Οι δύο τράπεζες, ενόψει της απόσχισης του μεγαλύτερου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα σχήματα ειδικού σκοπού, αναμένεται εντός της επόμενης χρονιάς να ενεργοποιήσουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των μονάδων που διαθέτουν σε Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο τραπεζών, στόχος τόσο της «νέας Eurobank», που θα προκύψει μετά την υλοποίηση της συμφωνίας για το Cairo και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS, όσο και της Αlpha Bank μετά την ολοκλήρωση του project Galaxy και της νέας Cepal, είναι η ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης των θυγατρικών που διαθέτει έκαστη, αλλά και η εξέταση τυχών ευκαιριών αύξησης του μεγέθους με μη οργανικό τρόπο.

«Πλέον στις αγορές μετράει το μέγεθος και όχι οι διάσπαρτες μικρές παρουσίες. Γι' αυτό στόχος μας είναι τα επόμενα έτη να ενδυναμώσουμε τις θυγατρικές στις αγορές που ήδη είμαστε», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των δύο τραπεζών.

Eurobank: 13,4 δισ. ευρώ ενεργητικό

Η Eurobank διαθέτει, πλέον, θυγατρικές στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο, με συνολικό ενεργητικό ύψους 13,4 δισ. ευρώ. Η πιο ισχυρή θυγατρική της είναι η Postbank στη Βουλγαρία, με ενεργητικό 5,6 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 4,8 δισ. ευρώ και 248 καταστήματα.

Στη Σερβία, η τράπεζα έχει 1,5 δισ. ευρώ ενεργητικό, 1 δισ. ευρώ δάνεια, 900 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 80 καταστήματα. Ισχυρή, όμως, παρουσία έχει η Eurobank και στην Κύπρο, όπου επικεντρώνει τις εργασίες της στο private banking, με το ενεργητικό να ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ, τις καταθέσεις στα 5,6 δισ. ευρώ, τις χορηγήσεις σε 1,7 δισ. ευρώ ενώ διαθέτει 8 private banking centers. Οι θυγατρικές της το εννεάμηνο του 2019 είχαν καθαρά κέρδη 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από την Postbank.

Αlpha Bank: Η μόνη ελληνική στη Ρουμανία

Η Αlpha Bank, από την πλευρά της, είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που διατήρησε τη θυγατρική της στη ρουμανική αγορά, η οποία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 4,1%.

Η τράπεζα αριθμεί 130 καταστήματα, έχει 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σημαντικό μερίδιο αυτών προέρχεται από Γερμανούς πελάτες, και 2,6 δισ. ευρώ δάνεια.

Στην Κύπρο, η θυγατρική της Αlpha Bank προχώρησε στην ανάθεση 3,2 δισ. ευρώ -από το σύνολο των 3,7 δισ. ευρώ- μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην doValue, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Οι καταθέσεις ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και αριθμεί 22 καταστήματα.

Πηγή: Euro2day