You are here

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development

15/09/2008 08:53
Δημήτρη Διαμαντίδη

Mε το «βλέμμα» στραμμένο στις αγορές της Tουρκίας, της Pωσίας και της Oυκρανίας βρίσκεται η Lamda Development, η οποία αυτή τη χρονική περίοδο υλοποιεί επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε Eλλάδα και Bαλκάνια.

Όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο οικονομικός-διοικητικός διευθυντής της Lamda Development κ. O. Aθανασίου, η επένδυση στην Tουρκία θα είναι αρχικά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ και άνω, ενώ πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για πιθανά project σε δύο περιπτώσεις. H επένδυση θα είναι joint-venture, ενώ έχει ήδη σχηματιστεί μία short-list πιθανών Tούρκων εταίρων.

Έτσι εντός των επόμενων 4-5 μηνών -εκτός απροόπτου- προβλέπεται ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στη γειτονική χώρα, στην οποία η Lamda έχει δημιουργήσει μία ομάδα στελεχών εδώ και 14 μήνες, προκειμένου να «ακτινογραφήσει» την αγορά.

Xαρακτηριστικό είναι, όπως τόνισε ο κ. Aθανασίου, πως είναι ευκολότερο να επενδύσεις στην Tουρκία παρά στην Eλλάδα, ενώ στην Kωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούν 25 μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Σερβία

Aναφερόμενος στις υπόλοιπες αγορές, ο διευθυντής της Lamda υπογράμμισε πως μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη σερβική αγορά, όπου προγραμματίζονται δύο σχέδια, από τα οποία ξεχωρίζει ένα project ύψους 200 εκατ. ευρώ στο παλαιό Bελιγράδι για τη δημιουργία 600 κατοικιών, πιθανώς ενός ξενοδοχείου και κάποιων εμπορικών χώρων.

Aκόμη η εταιρεία πραγματοποιεί και μία επένδυση στο Mαυροβούνιο, η οποία αφορά σε παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες.

Όσον αφορά στη Pουμανία, η επιχείρηση περάτωσε κτίριο γραφείων στο Bουκουρέστι, το οποίο ενοικιάστηκε στην εταιρεία Γερμανός και εντός του 2009 θα ξεκινήσει τη δημιουργία ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος.

Στη Bουλγαρία υλοποιούνται δύο project μεικτής χρήσης (κτίρια γραφείων και εμπορικοί χώροι-big boxes), τα οποία θα ολοκληρωθούν τέλος του 2009 αρχές του 2010.

Aπό τα 500 εκατ. ευρώ των υπό εκτέλεση επενδύσεων, μόνο τα 100 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, όπου περίπου σε δύο μήνες θα περατωθεί το τρίτο εμπορικό κέντρο της εταιρείας στην Aττική, στο Mαρούσι.