You are here

Επενδύσεις €530 εκ. από τη Vodafone

23/12/2014 08:20
Χρονιά επενδύσεων ήταν το 2014 για τη Vodafone στην Ελλάδα καθώς ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος διέθεσε περίπου 530 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο και μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε χθεσινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ο Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, χαρακτήρισε το 2014 μία πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία. Έκανε δε ειδική αναφορά στις στρατηγικές κινήσεις που έκανε, όπως ήταν οι επενδύσεις στο δίκτυο, η απόκτηση ποσοστού στη Forthnet, η συνεργασία με τη Wind όσον αφορά τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας αλλά και η ολοκλήρωση της εξαγοράς της hellas online.

Ο κ. Περσιάνης σημείωσε ότι η εξαγορά της hellas online κόστισε περίπου 300 εκατ. ευρώ στη Vodafone, καθώς η τελευταία, εκτός της καταβολής του τιμήματος στους μετόχους, προχώρησε και στην αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες, ύψους λίγο κάτω από 160 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον αποπλήρωσε και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Σε αυτό το ποσό, προστίθενται τα περίπου 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος το φθινόπωρο συν τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της Vodafone Ελλάδος.

Ο κ. Περσιάνης τόνισε ότι τα κεφάλαια αυτά ήρθαν από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «γίνονται άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι να ενισχύσει τη θέση του ομίλου στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της hellas online.

Όσον αφορά τη Forthnet, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε ότι το due dligence δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά βαίνει προς το τέλος του, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο πότε θα κατατεθεί η προσφορά από κοινού με τη Wind Ελλάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στο θέμα. Ερωτώμενος, πάντως, αν η Vodafone θα ενδιαφερόταν για τη Forthnet χωρίς τη Nova, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Δημήτρης Μαλλάς