You are here

Επενδυτική έκρηξη βλέπουν οι CEO των τραπεζών

28/09/2021 12:32

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη αλλά και την εκτίμησή τους ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα επενδυτικό μπαμ εξέφρασαν στο συνέδριο της MasterCard οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης, Π. Μυλωνάς και Χρ. Μεγάλου.

Και οι τέσσερις επικεφαλής υπογράμμισαν ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις απευθείας χορηγήσεις των τραπεζών πρέπει να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός το οποίο στηρίζει με τις αποφάσεις της ως προς τον τρόπο διάθεσης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση.

Προέβλεψαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα τρέξει με αύξηση 3,5%-4% και ότι αναμένονται πολλές σημαντικές επενδύσεις σε ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καραβίας: Εντός των επόμενων 15-18 μηνών η επενδυτική βαθμίδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη θα κινηθεί με ρυθμό 3,5%-4%, κάτι που, όπως είπε, «έχουμε να το δούμε από τη δεκαετία του '60».

Προέβλεψε ότι οι επενδύσεις θα είναι σημαντικές σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπευθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που φαίνεται και από τις αναβαθμίσεις και εκτίμησε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις εντός των επόμενων 15-18 μηνών, η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γεννηθούν νέα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημικής κρίσης ανέφερε: «Με τις νεότερες εκτιμήσεις αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για περίπου 5 δισ. ευρώ». Για τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι «η απόφαση του κράτους να κάνει outsourcing στις τράπεζες τη διαχείριση των δανείων αποτελεί μια γενναία απόφαση και πλέον οι τράπεζες πρέπει να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη αυτή».

Προανήγγειλε ότι η Eurobank έχει έτοιμα προς δανειοδότηση, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδυτικά πλάνα ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ. Αφού ανέφερε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η τράπεζα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία την οδηγούν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs από αυτό το 3μηνο, τόνισε πως πλέον το στοίχημα εστιάζεται, αφενός, στην αναδιάρθρωση των δανείων που μεταφέρθηκαν στους servicers, αφετέρου, στη θεραπεία αρκετών από αυτά και στην επιστροφή τους στην τράπεζα. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη συμφωνία για τον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) ανέφερε ότι το όφελος θα είναι διπλό: και για τους πελάτες που θα απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες και για την τράπεζα και τους μετόχους.

Ψάλτης: Μοναδική ευκαιρία το σχέδιο Ελλάδα 2.0

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha BankΑΛΦΑ +0,04% Β. Ψάλτης, ο οποίος επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς όμως να διαταραχθούν οι κανόνες.

«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλους και το σημαντικότερο είναι πως η δομή του είναι διαφορετική από τα μοντέλα του παρελθόντος», τόνισε. Υποστήριξε ότι το κράτος έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στον ψηφιακό τομέα, τόνισε την ανάγκη για πιο φιλική και με σταθερή διάρκεια φορολογική πολιτική ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης και επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Ψάλτης στάθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών και ανέφερε ότι στην Αlpha Bank έχουν γίνει πολλά σε αυτό τον τομέα. «Το digital δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό αλλά και τους πελάτες, ώστε όλες οι συναλλαγές, από τις απλές μέχρι το εμπόριο, να γίνονται γρήγορα, ψηφιακά και με το χαμηλότερο κόστος», τόνισε. Για τη συμφωνία με τη Nexi ανέφερε ότι τα οφέλη είναι πολλά, το deal είναι win-win για την Αlpha Bank και πως αποτελεί μια στρατηγική επενδυτική κίνηση.

Μεγάλου: Μπαράζ επενδύσεων καθώς έχει μειωθεί το ρίσκο χώρας

«Βλέπουμε μια ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως είπε, θα καλύψει, σε συνδυασμό με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

«Πιστεύω ότι στα μάτια των ξένων επενδυτών έχει αλλάξει το προφίλ της χώρας καθώς έχει μειωθεί το country risk. Βλέπουμε μπαράζ επενδύσεων. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έγιναν συναλλαγές 12 δισ. ευρώ. Αυτό δεν το είχαμε δει ούτε και στις καλές εποχές», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως προκλήσεις, γι' αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε focus στη μέγιστη αξιοποίηση της ευκαιρίας».

Στην Tράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, έχει σχεδιαστεί προσεκτικά η μετάβαση στην digital age, με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα -από το δίκτυο μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού. «Προς τα εκεί είναι το μέλλον», τόνισε. Η τράπεζα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με αίσθημα ευθύνης και με ευαισθησία στις αρχές του ESG, με στόχο τη στήριξη μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο deal για το σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών, τονίζοντας ότι φέρνει αξία στους πελάτες αλλά και τους μετόχους.

Μυλωνάς: Άνοδος του ΑΕΠ άνω του 7,5% φέτος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα κλείσει με αύξηση άνω του 7,5% για το 2021 και επεσήμανε ότι «το κλειδί για βιώσιμη και σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις μέσα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ωστόσο, τόνισε πως πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει οι τράπεζες να δουν με προσοχή και τα επενδυτικά σχέδια εκτός αυτού, τα οποία, όπως είπε, είναι πολλά και οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα για να τα χρηματοδοτήσουν.

Ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που ασχολείται με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- και να σταθεί σύμβουλος για τις μικρές και μεσαίες που θα επιδιώξουν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στον digital τομέα, αλλά επίσης τον ίδιο δρόμο οφείλουν να πάρουν και οι επιχειρήσεις», υπογράμμισε. «Η Εθνική θα παίξει τον ρόλο του life coatch για τις μικρές επιχειρήσεις», τόνισε. Και ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς οι τράπεζες χρειάζεται δυνατό IT και οφείλουν να αποκτήσουν ρόλο συμβούλου.

Τέλος, αναφέρθηκε στο επικείμενο deal για το σύστημα εκκαθάρισης καρτών, λέγοντας κι εκείνος από την πλευρά του ότι τα οφέλη είναι πολλά τόσο για τον πελάτη όσο και για την τράπεζα, στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς σε αυτό το τμήμα των εργασιών.

Πηγή: Euro2day