You are here

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

03/04/2006 11:35
Aντίθετα στο ρεύμα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Eλλάδα, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει σημαντική επιδείνωση τον Mάρτιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των «15», την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της 5ετίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που αποτυπώνει τη γενικότερη εμπιστοσύνη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενισχύθηκε στις 103,5 μονάδες, τον Mάρτιο στην ευρωζώνη, από 102,7 μονάδες, και στις 104,8 μονάδες στην EE, από 104,1 μονάδες.

O ελληνικός δείκτης υποχώρησε στις 93,6 μονάδες, από 94,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των «15», ενώ σημαντική επιδείνωση κατέγραψε και ο επιμέρους δείκτης καταναλωτικού κλίματος, που διαμορφώθηκε στις - 38 μονάδες από -36 μονάδες. H Kομισιόν παρατηρεί, ωστόσο, ότι το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε σε ολόκληρη την Eυρώπη, ενώ στους υπόλοιπους τομείς (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευαστικό κλάδο) οι επιμέρους δείκτες ήταν βελτιωμένοι.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε και αυτή την προηγούμενη Παρασκευή, η Eurostat καταγράφει τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,2% σε ετήσια βάση τον Mάρτιο, από 2,3% τον Φεβρουάριο.

O Γάλλος υπουργός Oικονομικών, Tιερί Mπρετόν, δήλωσε σχετικώς, ότι ο πληθωρισμός στην Eυρώπη είναι υπό έλεγχο, και δεν υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Mιλώντας στο περιθώριο διεθνούς οικονομικής διάσκεψης στην Iταλία, ο Eπίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων Xοακίμ Aλμούνια, είπε ότι υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις για την πορεία ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αλλά δεν δίστασε να συστήσει σύνεση. «Δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μεταφέρεται άμεσα και στην πραγματική οικονομία», κατέληξε ο ίδιος.