You are here

Επιδίωξη της Αθήνας οι στοχευμένες κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

13/07/2020 19:10

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών  ήταν να υπάρξει εξουσιοδότηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για κατάλογο μέτρων αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις ή άλλες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι θα συμφωνούσε αν υπάρξουν προσπάθειες από τον κ. Μπορέλ να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Σημειώνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των τομεακών κυρώσεων (τουρισμός, οικονομία, τράπεζες), όχι κατά προσώπων καθώς επιθυμεί μέτρα με επίπτωση στην τουρκική οικονομία.

Οι διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι "εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης, δηλαδή, με απόφαση του Συμβουλίου ενίσχυση της χώρας που δέχεται επίθεση".

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν μάλιστα ότι η τοποθέτηση του Συμβουλίου για τη Αγία Σοφιά εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και επήλθε η καταδικαστική δήλωση.

Σημείωσαν ακόμη ότι η Αυστρία υπερθεμάτισε επί των ελληνικών θέσεων και ζητούσε ακόμη και άρση του καθεστώς υποψήφιας χώρας. “Είναι επιστημονική φαντασία να πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα”, φέρεται να δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στα μέτρα συμπαρίστανται Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία.

Τέλος ενημέρωσαν πως συμφωνήθηκε επίσης η επόμενη ενημέρωση των Υπουργών για την Τουρκία να γίνει στο Gymnich τον Αύγουστο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο και αν υπάρξει παραβατική δράση εις βάρος της Ελλάδας να γίνει αμέσως έκτακτο ΣΕΥ.

ΚΥΠΕ