You are here

Επίδομα €534: Ποιοι το δικαιούνται για τον Αύγουστο

23/09/2020 09:14

Περιθώριο έως αύριο Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου έχουν εργοδότες - επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων του Αυγούστου και τους εργαζόμενους που ενέταξαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», κατά τον μήνα Αύγουστο. Η προθεσμία για τους εργαζόμενους λήγει μια μέρα μετά, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Εργασίας, επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει της λίστας των ΚΑΔ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι εποχικές επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εφόσον επαναλειτούργησαν υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή τον Αύγουστο, έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο το μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση. Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Αντίθετα, όσοι τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Oι εργοδότες που ενέταξαν μισθωτούς στο «Συν – Εργασία» τον Αύγουστο έχουν περιθώριο έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν την δήλωση της Β Φάσης στο «Εργάνη». Πρόκειται για την δήλωση που ανοίγει το δρόμο ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού βραχυχρόνιας εργασίας, ήτοι το 60% του μισθού που χάθηκε λόγω μειωμένου ωραρίου. Οι δηλώσεις της Α Φάσης για τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

Πληρώνονται σήμερα οι ειδικές κατηγορίες

Εν τω μεταξύ, άνοιξε το δρόμος για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 1.421 δικαιούχους των ειδικών κατηγοριών. Την σχετική απόφαση για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,136 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αφορά την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους των ειδικών κατηγοριών το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 1.421 δικαιούχους. Πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.

Στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων εντάσσονται μεταξύ άλλων καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, καλλιτέχνες, αθλητές κ.α.

Πηγή: Euro2day