You are here

Επιδόματα: Ποιοι θα πληρωθούν αυτή την εβδομάδα

25/01/2021 09:35

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν σε περίπου 645.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, που αφορά το μήνα Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο ποσό που αφορά την κρατική χρηματοδότηση κι ανέρχεται σε έως 73 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που ήταν σε αναστολή σύμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου.

Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και οι ειδικές αποζημιώσεις για συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, για τις οποίες έγιναν διορθώσεις στην υποβολή των αιτήσεων από τους εργοδότες. Εντός των ημερών, σχεδιάζεται και η πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που έκαναν διορθωτική δήλωση. Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και πλέον, αναμένονται οι διασταυρώσεις για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές. Πρόκειται στην ουσία για εργοδότες που αποκλείστηκαν από τις αρχικές πληρωμές του Δώρου Πάσχα και κλήθηκαν να υποβάλλουν εκ νέου διορθωτική δήλωση.

Αναλυτικά, έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την πληρωμή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που τον Δεκέμβριο οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή. Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει 73 ευρώ. Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού.

Εντός της εβδομάδας, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των εργαζόμενων, των οποίων οι εργοδότες έκαναν διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Επίσης, πληρωμές αναμένονται και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που υπέβαλλαν μονομερείς δηλώσεις.

Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, αναμένονται και οι πληρωμές σε εργοδότες, που δεν έλαβαν το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή όσον αφορά το Δώρο Πάσχα. Πρόκειται για περιπτώσεις, των οποίων η πληρωμές «πάγωσαν» όταν διαπιστώθηκε από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ότι κάποιοι δήλωσαν εξωφρενικά ποσά, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μισθωτούς τους ως... Δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν «φουσκωμένα» ποσά ήταν περίπου 100 και για αυτές, διενεργείται έλεγχος.

Μετά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένονται τέλος, οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας, για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου, των οποίων οι δηλώσεις διαρκούν έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Αργότερα, πιθανότατα όμως εντός Φεβρουαρίου αναμένονται και οι ειδικές αποζημιώσεις ύψους 400 ευρώ στους επιστήμονες, με τους εκπροσώπους των Δικηγόρων να δηλώνουν, μετά και την συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι αποχωρούν από το διάλογο, διαφωνώντας τόσο με την επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου και μάλιστα με βάση το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα, όσο και με την προϋπόθεση μείωσης του τζίρου των επαγγελματιών, σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων δηλώνουν πως θα υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ αίτημα λογοδοσίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών υπέρ ανεργίας, που εισπράττει για λογαριασμό του.

Πηγή: Euro2day