You are here

Επιχειρηματικά δάνεια: Προσδοκίες με το... σταγονόμετρο

14/03/2019 14:20

Όσο και αν η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό παρουσιάσει κάποια βελτίωση μέσα στα επόμενα χρόνια, όλα δείχνουν πως θα απέχει πάρα πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα, όπως τουλάχιστον εκτιμά η πλειονότητα των οικονομικών παραγόντων.

Οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα δούμε αξιοσημείωτη αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τροφοδοτούμενη από το ανοδικό ΑΕΠ και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «σημαντικό ποσοστό των αυξημένων καταθέσεων θα κατευθυνθεί στην αγορά με τη μορφή δανείων και ειδικότερα στις επιχειρήσεις, καθώς η λιανική τραπεζική θα συνεχίσει να κινείται με υποτονικούς-αρνητικούς ρυθμούς». Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις τοποθετήσεις τους στο Φόρουμ των Δελφών, καθώς διατύπωσαν την εκτίμηση πως η χρονιά θα φέρει θετική πιστωτική επέκταση, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να σηκώσουν το χρηματοδοτικό βάρος επιχειρηματικών δανείων.

Ο πονοκέφαλος

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ωστόσο ότι οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, το ύψος των οποίων προσεγγίζει ή και υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ!

«Οι τράπεζες θέλουν διακαώς να αυξήσουν τη χορηγητική τους βάση με αξιόπιστες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, προκειμένου να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη βάση υγιούς κερδοφορίας. Αυτό όμως προσκρούει τόσο στα δικά τους όρια όσο και στη ζήτηση τέτοιων εταιρειών για δάνεια, η οποία εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κινητικότητα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (προσπάθεια στην οποία πρόσφατα αποφάσισε να συμμετάσχει και η EBRD) να στρέψει το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων προς εναλλακτικές μορφές χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα προς το ΧΑ.

Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, η HSBC έδωσε μια κάπως διαφοροποιημένη εικόνα από αυτή που προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνοντας τον επηρεασμό των συγκεκριμένων στοιχείων της ΤτΕ ΕΛΛ +0,75% από παράγοντες όπως οι διαγραφές και ανακατατάξεις δανείων, ο ξένος οίκος επισήμανε ότι:

• Το άθροισμα των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει σταματήσει να υποχωρεί από τα μέσα του 2015 (είναι περίπου σταθερό), ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν σημειώσει ήπια άνοδο.

• Το σύνολο των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (επηρεάζεται από τις νέες χορηγήσεις μείον τις αποπληρωμές) έχει υποχωρήσει μόλις κατά -0,2% από τον Ιούλιο του 2016 έως το τέλος του 2018.

Ωστόσο, παρά την καλύτερη εικόνα που εμφανίζεται, η HSBC κρατάει… μικρό καλάθι για το μέλλον, αναφέροντας πως «είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις της Euroxx Χρηματιστηριακής, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε: «Για το 2019, περιμένουμε συνέχιση της απομόχλευσης. Για τη φετινή χρονιά, βλέπουμε ότι οι συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν χαμηλά μονοψήφια ποσοστά πιστωτικής επέκτασης, η οποία σχετίζεται με τη σταδιακή άμβλυνση-εξάλειψη των κεφαλαιακών περιορισμών και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εισροή καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο, θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη εγχώριων χορηγήσεων προς εγχώριες καταθέσεις στις συστημικές τράπεζες, ο οποίος στο τέλος Νοεμβρίου του 2018 είχε διαμορφωθεί στο 91%».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας CNL Capital κ. Παναγιώτης Λέκκας, μιλώντας στο Euro2day.gr σημείωσε:

«Με βάση την εικόνα που έχουμε από τις πολλές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή, δεν αντιληφθήκαμε να υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Η αίσθησή μας είναι ότι όσο δύσκολη ήταν η κατάσταση το 2017, άλλο τόσο ήταν και πέρυσι. Εμείς θεωρούμε ότι στην αγορά που απευθυνόμαστε (δάνεια έως ένα εκατ. ευρώ και για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους) δόθηκαν μόλις γύρω στα 500-600 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες. Γενικότερη αίσθησή μας είναι ότι το τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες και σε μεγαλύτερα projects των δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις στις οποίες εμείς εστιάζουμε (κύκλος εργασιών 3-30 εκατ. ευρώ) αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα διαδικασιών (παίρνει πολύ χρόνο μέχρις ότου απαντήσουν οι τράπεζες), όχι μόνο προβλήματα κόστους (η πραγματική επιβάρυνση είναι σαφώς υψηλότερη από το ονομαστικό επιτόκιο), αλλά επίσης και θέματα σχετικά και με το τι είδους χρηματοδότηση προσφέρεται. Για παράδειγμα, η μόνη κατηγορία χορηγήσεων που ουσιαστικά φαίνεται να δουλεύει είναι τα COSME, δηλαδή επιδοτούμενα κατά 50% δάνεια που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και για τα οποία κατά κανόνα απαιτείται cash collateral από πλευράς των δανειζόμενων επιχειρήσεων».

Πηγή: Euro2day