You are here

Επικράτησαν οι αγοραστές στο χρηματιστήριο

12/02/2004 10:52
Αν και η αντίδραση του Γενικού Δείκτη είχε τεχνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο κατέγραψε μία μεταβολή τάσης στην αγορά και μία διάθεση πολλών επενδυτών να διατηρήσουν θέσεις, ειδικά σε μετοχές των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Επιφυλακτικότητα Πολλοί πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς το προεκλογικό κλίμα παραμένει σε μεγάλη ένταση, στοιχείο το οποίο διαμορφώνει διαφορετικές από τις υπάρχουσες παραμέτρους. Ωστόσο οι εκτιμήσεις στην αγορά παραμένουν ότι μακροπρόθεσμα τόσο το τέταρτο πακέτο στήριξης όσο και η προσδοκία σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων θα επιδράσουν θετικά. Χρηματιστηριακοί κύκλοι βάσει των τεχνικών αναλύσεων σημειώνουν ότι επιθυμούν ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερο των 2.470 μονάδων προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έναρξη μίας νέας ανοδικής κίνησης.

Στην παρούσα φάση πάντως και ενώ αναμένονται τα θετικά αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωση θέσεων με τιμή στόχο τα 20,6 ευρώ συστήνει η ΗSΒC για την Εθνική Τράπεζα ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου τα κέρδη της τράπεζας το 2003 θα διαμορφωθούν σε 340,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο κατά 59,7% ενώ τα προ φόρων κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας θα ενισχυθούν κατά 44,2% στα 505,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 16,5 για το 2003 και 14,4 για το 2004, ενώ εκτιμάται ότι το μέρισμα της χρήσης θα διαμορφωθεί στα 0,59 ευρώ ανά μετοχή.

Έλληνες θεσμικοί Αν πάντως, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειωθούν εντολές αγορών από το εξωτερικό τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, δίνοντας έναν άλλον τόνο στην αγορά. Ο Γ. Δ. έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας και συγκεκριμένα στις 2.456,26 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,97% σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Σε 237 ήταν οι μετοχές που έκλεισαν με κέρδη έναντι 75 μετοχών οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά.

Ξένοι επενδυτές

Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος των ξένων επενδυτών για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς οι επενδυτικές τους κινήσεις εκτιμάται ότι θα παρασύρουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση και τους ενγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς