You are here

Επιλέγουν τις τράπεζες και όχι την παραγματική οικονομία

07/12/2010 08:40
Στην αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων των τραπεζών θα κατευθυνθούν (κυρίως) οι νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ. Γι αυτό φρούδες ελπίδες καλλιεργούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, δηλαδή των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, μέσω του νέου πακέτου στήριξης των τραπεζών.

Η προοπτική αυτή, συζητήθηκε και μεταξύ των τραπεζιτών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου στο πλαίσιο της συνάντησής τους, την προηγούμενη Δευτέρα. Οι υποχρεώσεις που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν από σήμερα έως το 2013, μόνο οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Έτσι, το σενάριο της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας απομακρύνεται και θα απομακρύνεται όσο οι αγορές για την ελληνική οικονομία αλλά και τις εγχώριες τράπεζες είναι κλειστές.

Σχετική δήλωση για την ανάπτυξη έκανε και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξης. Ο υπουργός δήλωσε ότι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2012 και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «ανάπτυξη είναι επενδύσεις. Επενδύσεις είναι τράπεζες και τράπεζες σημαίνει χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση σημαίνει ανοιχτές αγορές κεφαλαίου για να παίρνεις λεφτά».