You are here

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας

25/04/2019 08:49

Στην Κίνα μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. 

Το συγκεκριμένο Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πεκίνου, με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ, την Παρασκευή 25 Απριλίου, καθώς και την επόμενη ημέρα, στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σε  συνέχεια και της προσχώρησης της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 1+17», ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. 

Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, άλλωστε, θεωρείται η παρουσία της Κίνας στην περιοχή, μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Τέλος, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.   

ΚΥΠΕ