You are here

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

13/05/2022 16:47

Στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο, αναφέρθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η Ελλάδα.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, τόνισε ότι ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρα έχει η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο. «Μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Όπως εξήγησε, στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα», σημείωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, καθώς και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης είναι και τα ενεργειακά, όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί σε αυτό το ταξίδι «όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού». «Θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Στο ζήτημα της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η ανανέωση της οποίας κυρώθηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «μια Συμφωνία με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια Συμφωνία που «συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και που αναβαθμίζει «το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα αναφερόμενα  στο προοίμιο της Συμφωνίας, όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Μπορούν συνεπώς να φανούν διπλά χρήσιμα στην προσπάθειά μας να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη με τους γείτονές μας», υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.