You are here

Επιστολή Κατρούγκαλου σε Χαντ για τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit

19/02/2019 16:35

Σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και των δύο χωρών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού, ο κ. Κατρούγκαλος χαιρετίζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για αποχώρηση από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει ότι «η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ωστόσο, σημειώνει ότι είτε στην περίπτωση συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είτε σε αυτήν της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα των πολιτών. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο ΗΒ και την Ελλάδα αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν πλήρως ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση του Σχεδίου της ΕΕ για τους Ευρωπαίους Υπηκόους και την απόκτηση καθεστώτος εγκατεστημένου πολίτη σε περίπτωση μη συμφωνίας, καθώς και για τη σαφήνεια και τη νομική ασφάλεια που παρέχεται για όλες τις κατηγορίες των πολιτών της ΕΕ.

Ως προς τη στάση της Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει τον κ. Χαντ ότι τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν ήδη στην Ελλάδα «θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στους πολίτες της ΕΕ». Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε ο κ. Κατορύγκαλος, οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες εργάζονται για την κατάρτιση νομοσχεδίων «ταχείας εφαρμογής» (fast-track), «τα οποία θα ψηφιστούν εγκαίρως πριν την 29η Μαρτίου 2019 και θα δίνουν τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στην Ελλάδα πριν την ημερομηνία αποχώρησης, να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», όπως σημειώνει ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι στόχος των εθνικών νομοσχεδίων είναι να υπάρξουν πρόνοιες και για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία αποχώρησης, για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα δημόσια ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ