You are here

Επιστολή στήριξης στον Έλληνα Πρωθυπουργό από Πομπέο

21/01/2020 13:52

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέστειλε επιστολή στήριξης στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία εκφράζει τη στήριξη της χώρας του στη διατήρηση της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Την επιστολή γνωστοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνεται στην επιστολή. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως «εξαιρετική» τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια», συνεχίζει η επιστολή, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα. «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», τονίζει η επιστολή.

Σχολιάζοντας την επιστολή Πομπέο, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι πρόκειται για το «επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον».

 «Η επιστολή που έστειλε ο Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κ. Πέτσας.