You are here

Επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας

21/07/2016 09:05
Ενας σπουδαίος κύκλος για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε χθες, με την παραίτηση του προέδρου του Ομίλου κ. Μιχάλη Σάλλα και την ανάδειξή του στη θέση του επίτιμου προέδρου, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί είκοσι πέντε έτη πρόεδρος.

Είκοσι πέντε χρόνια πριν ο Μιχάλης Σάλλας και ομάδα επιχειρηματιών ξεκινούσε ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στην πορεία του διαμόρφωσε τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Δ.Σ. εξέλεξε προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ. την κα Χαρά Απαλλαγάκη, μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Κατάλληλη στιγμή

O κ. Σάλλας, όπως προκύπτει και από την επιστολή της παραίτησής του θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει τον δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της τράπεζας και μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής.

Εξάλλου, έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς, ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκατ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Πειραιώς, η τράπεζα πια βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.

Ο Μιχάλης Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά, ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Πώς αναπτύχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς << Παράλληλα με την οργανική της ανάπτυξη κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε μία σειρά στρατηγικών κινήσεων, με σκοπό την εδραίωσή της στην εγχώρια αγορά.

Έτσι, το 1998 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 στην απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Χίου και στην απορρόφηση των εργασιών της National West­minster Bank PLC στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου. To 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑbank, ενώ η απορρόφησή της ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003.

Το 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) και τη Γενική Τράπεζα.

Τον Μάρτιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας. Τον Ιούνιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τη Millennium Bank Ελλάδας. Τον Απρίλιο 2015 η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το «υγιές» μέρος της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Οι συναλλαγές αυτές συνιστούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας.

H Τράπεζα έχει ήδη ενσωματώσει πλήρως στα συστήματά της όλες τις παραπάνω εξαγορές της περιόδου 2012-2015, παρέχοντας στους πελάτες ολοκληρωμένη τραπεζική εξυπηρέτηση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό 2,6 δισ.

Επιπλέον, η τράπεζα εξέδωσε Υπό Αίρεση Μετατρέψιμες Ομολογίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου για το ΤΧΣ και την υπ’ αρ. 36/2.11.2015 ΠΥΣ για ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ίδια κεφάλαια

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου στις 31.03.2016 ανήλθαν σε 10,0 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 31.03.2016 στο 17,6% (pro-forma για τις διακοπτόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής).

Ο δείκτης Common Equity Tier-1, με βάση την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώθηκε στο 16,7%. Ως αποτέλεσμα, οι παρόντες δείκτες επάρκειας κεφαλαίων καθιστούν την Τράπεζα Πειραιώς μια από τις ισχυρότερες κεφαλαιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η τράπεζα έχει 49 δισ. δάνεια μετά από προβλέψεις, διαθέτει 701 καταστήματα και 19.259 εργαζόμενους.

To νέο Δ.Σ. της Πειραιώς

Επίτιμος Πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας
Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ
Χαρίκλεια Απαλαγάκη του Ανδρέα
Αντιπρόεδροι Δ.Σ.
Απόστολος Ταμβακάκης του Σταύρου, Α’ Αντιπρόεδρος,
Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Σταύρος Λεκκάκος του Μιχαήλ, Β’ Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Εκτελεστικά Μέλη
Γεώργιος Πουλόπουλος του Ιωάννη , Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
Μη Εκτελεστικά Μέλη
Ευτύχιος Βασιλάκης του Θεοδώρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ιάκωβος Γεωργάνας του Γεωργίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Βασίλειος Φουρλής του Στυλιανού, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Alexander Blades του Ζήση, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη
Χαρίτων Κυριαζής του Δημητρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Arne Berggren του Sten, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Karel De Boeck του Gerard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
David Hexter του Richard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχει επίσης η ορισθείσα Εκπρόσωπος: Αικατερίνη Μπερίτση του Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3864/2010)

Η επιστολή του Μιχάλη Σάλλα

«Οι νέοι managers θα οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή»

Στη λιτή επιστολή παραίτησής του ο Μιχάλης Σάλλας αναφέρει:

«Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».