You are here

Eπτά μέτρα για τόνωση των εξαγωγών

31/03/2009 10:50
Πακέτο μέτρων αξίας 20 εκατ. ευρώ για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες σημείωσαν κάθετη πτώση 22% τον Ιανουάριο ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 14ου Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος πολύ δύσκολες συνθήκες στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Παπαθανασίου που δήλωσε πως προωθείται ο νέος κύκλος ενισχύσεων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτίμησε πως η υποβολή προτάσεων θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Μάιο.

Στο «μέτωπο» των εξαγωγών η κυβέρνηση προωθεί:

1. Την εφαρμογή προγράμματος στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΠΕ ενισχύοντας οικονομικά τις επιχειρήσεις για δράσεις προβολής, συμμετοχής σε εκθέσεις κ.α.

2. Αύξηση της επιχορήγησης του ΟΠΕ φέτος από 9 εκατ. ευρώ σε 16 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μπορεί να καλύπτει κατά 70% το κόστος για τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες από 40% που ήταν έως σήμερα

3. Στοχευμένες εκδηλώσεις στο εξωτερικό με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ

4. Ολοκλήρωση δύο μελετών για τους εξωστρεφείς κλάδους της γουνοποιίας και των ιχθυοκαλλιεργειών με στόχο να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η έγκριση για την ενίσχυση των δύο αυτών κλάδων με ειδικά προγράμματα στήριξης.

5. Σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας των εξαγωγών, η οποία θα συνεδριάζει ανά δίμηνο.

6. Αναπροσαρμογή της στρατηγικής του ΟΠΕ με επικέντρωση μεταξύ άλλων των δραστηριοτήτων του σε αγορές που θα πληγούν λιγότερο από την κρίση, όπως Κίνα, Ηνωμένα Εμιράτα καθώς και στους βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων.

7. Ενίσχυση της συνεργασίας με το ΕΛΚΕ.