You are here

Το έργο των Ελλήνων λειτουργών των Ευρωπαϊκών Θεσμών εξήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

19/12/2018 12:00

Τους ελληνικής καταγωγής λειτουργούς των ευρωπαϊκών οργάνων, που εργάζονται ή ασκούνται στην έδρα των θεσμών στις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της πρώτης για Έλληνα αρχηγό κράτους, επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε καταρχήν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είχε την έμπνευση της συνάντησης αυτής και "έφερε με εξαιρετική επιτυχία, σε πέρας την οργάνωσή της", όπως ο ίδιος είπε.

"Κατ΄αρχάς, έχω στοιχειώδες χρέος ν΄αναδείξω το ότι είμαστε υπερήφανοι για όλους σας", δήλωσε ο Π.Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους λειτουργούς, τους συνεργάτες και τους ασκούμενους στην ΕΕ. "Υπερήφανοι, διότι ως Έλληνες Λειτουργοί των Ευρωπαϊκών Θεσμών έχετε αποδείξει, εμπράκτως και με τον πιο εμβληματικό τρόπο, ότι ασκείτε τα καθήκοντά σας με τρόπο που τιμά τόσο το λειτούργημά σας όσο και τη Χώρα μας".

Τόνισε δε ότι "καθένας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, σας αναγνωρίζει το ότι επιτελείτε την αποστολή σας προσηλωμένοι στις αρχές και τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους, συνεισφέρετε έτσι, ενεργώς και με αποτελεσματικότητα, στην προσπάθεια για την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και τούτο αποκτά μεγαλύτερη αξία στην εποχή μας, όταν το Ευρωπαϊκό σκάφος πλέει σε ταραγμένα νερά, με καιρούς απρόβλεπτους και δυσοίωνες προοπτικές".

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, "αυτή η στάση σας εκπροσωπεί στο ακέραιο την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, η οποία, και μέσω υμών, δίνει καθημερινώς το παράδειγμα ενός Κράτους – μέλους με γνήσια Ευρωπαϊκή συνείδηση και συνέπεια". "Άλλωστε, κατά την πρόσφατη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, αφού επιλέξαμε, δίχως κανένα δισταγμό, να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια και ν΄αγωνισθούμε για το μέλλον της, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα θυσιών ακόμη και για λάθη, τα οποία δε θα μπορούσαν να μας καταλογισθούν", σημείωσε ο Πρόεδρος τονίζοντας ότι  "την ίδια ώρα άλλοι Εταίροι μας, οι οποίοι δε σήκωσαν τα ίδια ευρωπαϊκά βάρη, εγκαταλείπουν το σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αρνούνται να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις". "Αυτές οι συγκρίσεις αρκούν για να δείξουν ότι η σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς είναι , κυριολεκτικώς, βιωματική και ανιδιοτελής και όχι ένα τυπικό ευρωπαϊκό ταξίδι με σημαίες ευκαιρίας", σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Π.Παυλόπουλος δήλωσε ότι τώρα που η Ελλάδα βγαίνει σιγά – σιγά από την κρίση και αντικρίζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με τους Έλληνες ενωμένους στους μεγάλους Εθνικούς μας Στόχους, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε όχι μόνο την Ευρωπαϊκή μας προοπτική αλλά και την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, στον ανηφορικό δρόμο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος".

"Γνωρίζουμε δε", είπε, "πως την αποστολή μας αυτή ενδυναμώνει καθημερινώς η σύγχρονη γεωστρατηγική θέση της Χώρας μας, η οποία, στην σημερινή διεθνή πραγματικότητα και συγκυρία, είναι άκρως ενισχυμένη, δοθέντος ότι, κατά γενική ομολογία, η Ελλάδα καθίσταται εκ νέου το όριο της Δύσης προς την Ανατολή". "Συνακόλουθα δε τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης προς την Ανατολή", ξεκαθάρισε.

Συνοψίζοντας "το ρομαντικό μας Ευρωπαϊκό Όραμα", ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι "Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας".

Μόνον υπό τους όρους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φέρει σε πέρας και την ιστορική αποστολή της, τόσον έναντι των Λαών της όσο και έναντι της Ανθρωπότητας, διότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει  τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης", σημείωσε ο Π.Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος κάλεσε τους λειτουργούς να στηρίξουν "την Πατρίδα μας κατά την υπεράσπιση των Εθνικών της Θεμάτων, κάτι το οποίο άλλωστε είναι απολύτως σύμφωνο με την φύση της αποστολής σας.  Τούτο προκύπτει εκ του ότι η Ελλάδα σέβεται σε τέτοιο βαθμό το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα τα εντάσσει, πλήρως, στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας", η οποία όπως είπε "έχει την πεποίθηση ότι έτσι υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα αλλά και εκείνα της Διεθνούς Κοινότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".  Τόνισε δε ότι η ίδια η Ελλάδα "συμπαρίσταται στην εκπλήρωση της υψηλής αποστολής σας που αφορά, όπως ήδη επισήμανα εξ’ αρχής, την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους. Και εύχομαι, μετά το πέρας της ευρωπαϊκής σας θητείας, η Χώρα μας ν’ αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα της γνώσης σας και της εμπειρίας σας, που έχουμε τόσο ανάγκη στην Πατρίδα".

ΚΥΠΕ