You are here

Έρχεται δύσκολο 3μηνο για τις τιμές

08/07/2008 10:58
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Στα σταθερά υψηλά επίπεδα του 4,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο χωρίς να αποκλείεται να «σπάσει» το «φράγμα» του 5% τον Ιούλιο, εάν αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου.

Η συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, κατόπιν των σχετικών πρωτοβουλιών της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, και η μείωση στις τιμές οπωροκηπευτικών και φρούτων, σε σχέση με τον Μάιο, απέτρεψαν την επιτάχυνση του τιμαρίθμου στο 5% και άνω τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά ο δείκτης εξακολούθησε να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με τη Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει εκρηκτικές αυξήσεις τιμών, σε δωδεκάμηνη βάση, με «οδηγούς» τους κλάδους ενέργειας και τροφίμων.

Έντονες πιέσεις

Χαρακτηριστική των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται και στην ελληνική οικονομία είναι η μικρή μόνο αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι μεταβολές τιμών σε καύσιμα και οπωροκηπευτικά, στο 4%, από 4,2% το Μάιο και αντί του 2,5% που ήταν τον Ιούνιο του 2007.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ένα δύσκολο τρίμηνο στο «μέτωπο» των τιμών και διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν έντονα το υπουργείο Οικονομίας που «βλέπει» να εξαφανίζονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για μέσο πληθωρισμό 3,5% φέτος.

Ήδη στο εξάμηνο ο μέσος δείκτης κινείται στην περιοχή του 4,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα κινηθεί τουλάχιστον στη ζώνη του 4,5%, ενώ όλες οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας δεδομένης της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά καυσίμων.

Επιτάχυνση

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ δεν μπορούν να αποκλείσουν ο πληθωρισμός να επιταχυνθεί στο 5% ίσως και υψηλότερα το προσεχές δίμηνο και θεωρούν πως στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει αμετάβλητος στην περιοχή του 4,9%.

Τον Ιούλιο αναμένεται αρνητική επίπτωση στο δείκτη, γύρω στο 0,1% από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ θεωρείται ότι θα συνεχίσει η ευνοϊκή επίπτωση και η συγκράτηση των τιμών στα σούπερ - μάρκετ.

Μεγάλος αστάθμητος παράγοντας παραμένει όμως η εξέλιξη των τιμών στην αγορά του «μαύρου χρυσού» καθώς πιθανή νέα άνοδος θα ασκήσει νέες πιέσεις στον δείκτη οδηγώντας τον στο 5% ή και υψηλότερα.

Φωτιά σε ενέργεια – τρόφιμα

Τον Ιούνιο, όπως και τους προηγούμενους μήνες, ενέργεια και τρόφιμα τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση για την πλειονότητα των καταναλωτών αλλά κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα, ο πληθωρισμός των οποίων «τρέχει» με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν:

• Στον τομέα της ενέργειας: Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 38,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007, στη βενζίνη η αύξηση διαμορφώθηκε στο 17,6%. Υψηλή αύξηση 56,3% καταγράφηκε στο φυσικό αέριο, 9,6% στο υγραέριο ενώ οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν κατά 6,9%.

• Στον κλάδο των τροφίμων: Εκρηκτική αύξηση 31,5% καταγράφηκε στην τιμή του σπορέλαιου, κατά 30% αυξήθηκε η τιμή στο βούτυρο γάλακτος, ενώ αύξηση 21,3% κατέγραψε η τιμή στο αλεύρι. Η τιμή στο ψωμί αυξήθηκε 17,7%, στα ζυμαρικά 28,7%, στο διατηρημένο γάλα 10,3%, στη φέτα 6,8% και στο φυτικό βούτυρο 11,5%. Στα νωπά πουλερικά οι τιμές αυξήθηκαν 12,7%, στα σκληριά τυριά 12,3% και στα όσπρια 10,6%.

• Υψηλή αύξηση 20% σημειώθηκε στις αστικές συγκοινωνίες, 6,3% στις αεροπορικές συγκοινωνίες και 5,7% στα ταξί

• Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στα αυτοκίνητα, 2,4%, στο ελαιόλαδο 3,5%, στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας 7,2%, στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστών 4,5%.

Σταθερά υψηλά

Εξακολούθησε να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ο τιμάριθμος με τη Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει εκρηκτικές αυξήσεις τιμών, σε δωδεκάμηνη βάση, με «οδηγούς» τους κλάδους ενέργειας και τροφίμων.

Έντονη ανησυχία

Οι εξελίξεις προβληματίζουν έντονα το υπουργείο Οικονομίας που «βλέπει» να εξαφανίζονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για μέσο πληθωρισμό 3,5% φέτος.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν τολμά να βάλει φρένο στις αυξήσεις

Η ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά βρίσκονται στο έλεος ενός αδυσώπητου κυκλώματος κερδοσκοπίας και στα χέρια μιας απρόθυμης και ανίκανης κυβέρνησης, που ανακοινώνει μέτρα επί μέτρων, αλλά δεν τολμά να πράξει το στοιχειώδες και το βασικότερο: Να βάλει φρένο στις αδικαιολόγητες αυξήσεις αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας, που δημιουργούν στη συνέχεια αλυσιδωτές αυξήσεις παντού.

Αυτό υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, βουλευτής Μ. Χρυσοχοϊδης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της στο πρόβλημα της ακρίβειας και καλώντας την «να προβεί σε εκτεταμένη μείωση τιμών, αρχής γενομένης από τα κρατικά τιμολόγια».

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης παρέθεσε στοιχεία που, κατά την άποψή του, αποδεικνύουν ότι αποτελούν ψέματα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «η κρίση είναι εισαγόμενη», «οι επιπτώσεις της είναι παντού οι ίδιες και «η ελληνική οικονομία αντέχει στις διεθνείς πιέσεις». Όπως τόνισε:

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 56,4%, όταν ο μέσος όρος αύξησης στην Ε.Ε.-15 ήταν 28,6%, δηλαδή περίπου το μισό.

Το ίδιο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 15,5%, ενώ η μέση αύξηση στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 9,8%.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σε απόλυτες τιμές την υψηλότερη προ φόρων αύξηση στην αμόλυβδη βενζίνη, (140,81 ευρώ τα 1.000 λίτρα), ενώ η ποσοστιαία αύξηση είναι η τρίτη στην Ευρώπη (25%), μετά τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Η τιμή προ φόρων της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα (702,86 ευρώ τα 1.000 λίτρα) είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ολλανδία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, την τελευταία τετραετία τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί 25% και τα πάγια από 60,5%-126%.

Επίσης, το ίδιο διάστημα σημειώθηκε αύξηση 50% στο πάγιο του ΟΤΕ, 48% στο βασικό τέλος των ΕΛΤΑ, 80% στα πάγια της ΕΥΔΑΠ, 77% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, 75% στα ταξί, 96% στα διόδια, 45% στην ΕΡΤ κ.λ.π.

Νέα κούρσα ανόδου στα καύσιμα

Μόλις μία εβδομάδα άντεξε το «φρένο» στις τιμές των καυσίμων, καθώς την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέγραψε την απαρχή μιας νέας ανοδικής πορείας προς το ενάμισι ευρώ το λίτρο, που όπως όλα δείχνουν σύντομα θα γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 0,3 λεπτά το λίτρο ή ποσοστό 0,24% και έφθασε τα 1,27 ευρώ.

Η τιμή αντλίας στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει τα 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ σε επίπεδα πλησίον του 1,45 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή στα πρατήρια των κλειστών εθνικών οδών. Ακόμη και στην Αθήνα σχεδόν τα μισά πρατήρια πωλούν την αμόλυβδη σε τιμή υψηλότερη από 1,30 ευρώ το λίτρο.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή του εν λόγω καυσίμου είναι αυξημένη κατά 20,4%, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει καταγραφεί μέση αύξηση της τάξης του 18,6%.

Μετά και τη νέα αύξηση, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 1,30 ευρώ το λίτρο σε 16 νομούς της χώρας, ενώ σε κανένα νομό δεν πέφτει κάτω από τα 1,22 ευρώ.

Η υψηλότερη μέση τιμή έχει καταγραφεί στον νομό Ρεθύμνης (1,373 ευρώ) και ακολουθούν τα Χανιά με 1,365, η Θεσπρωτία με 1,355, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και το Λασίθι με 1,349, οι Κυκλάδες με 1,343, τα Ιωάννινα με 1,342, το Ηράκλειο με 1,339, τα Δωδεκάνησα με 1,337 κ.λ.π. Η φθηνότερη βενζίνη πωλείται στον νομό Κιλκίς, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1,22 ευρώ.