You are here

Έρχεται και επίδομα... προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους

30/01/2023 13:44

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να «κλειδώσει» η απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή εφάπαξ επιδόματος τύπου… «προσωπική διαφορά pass» καθώς τις τελευταίες ημέρες που πληρώνονταν οι συντάξεις Φεβρουαρίου, ήταν έντονες οι αντιδράσεις από συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

Αν και η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους των ίδιων των συνταξιούχων, κυρίως λόγω των πολλαπλών ανακοινώσεων του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, ήταν ότι λίγο ή πολύ, αυξήσεις θα λάβουν σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι, τελικά, διαπιστώθηκε στα ATMs των τραπεζών ότι υπήρξαν 910.000 συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αυξήσεις, λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Α' ΚΑΠΗ Γαλατσίου, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε συνέχεια αυτής που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κυβέρνηση θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων».

Ποιους μπορεί να αφορά αυτή η δήλωση

Βάσει των στοιχείων, την αύξηση έως 7,75% έλαβαν συνολικά 1.725.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων βέβαια υπήρξαν περίπου 320.000 που είχαν μικρότερο όφελος, καθώς είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν και έλαβαν το υπόλοιπο ποσό ως αύξηση. Παράλληλα, κι εδώ προφανώς εστιάζεται η προσοχή της κυβέρνησης, χωρίς αύξηση έμειναν 910.000 συνταξιούχοι καθώς η προσωπική τους διαφορά αντιστοιχούσε σε ποσό μεγαλύτερο από αυτό της αύξησης κατά 7,75%.

Αυτοί οι συνταξιούχοι είδαν απλώς την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται. Δεν έλαβαν όμως στις συντάξεις Φεβρουαρίου οποιαδήποτε αύξηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας μάλιστα, από αυτούς τους 910.000, ένα 17%, δηλαδή 155.000 συνταξιούχοι δεν ωφελήθηκαν ούτε από την κατάργηση της ειδικής -φορολογικής- εισφοράς αλληλεγγύης, ούτε από τα 250 ευρώ που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και χωρίς κάτι να έχει «κλειδώσει» οριστικά, καθώς και παράλληλα με τις όποιες πιέσεις δημιουργεί το γεγονός ότι διανύουμε μια έντονη προεκλογική περίοδο, υπάρχει και η πίεση που ασκεί στους συνταξιούχους αλλά και στα υπόλοιπα νοικοκυριά η ενεργειακή κρίση, εκτιμάται να καταστούν δικαιούχοι ενός επιδόματος, που θα καταβληθεί εφάπαξ, τουλάχιστον όσοι δεν έλαβαν οποιαδήποτε αύξηση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά, οι δυνητικοί δικαιούχοι του «προσωπική διαφορά pass» θα μπορούσαν να είναι:

Α. Κατά κύριο λόγο οι 155.000 συνταξιούχοι που από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους, είτε από την αύξηση του 7,75%, είτε από την κατάργηση της φορολογικής κράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε τέλος από την επιταγή ακρίβειας των περασμένων Χριστουγέννων.

Β. Στη λίστα μπαίνουν και περίπου 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς άλλωστε έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ.

Γ. Υπάρχουν τέλος και περίπου 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι άλλωστε συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Δ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια επιπλέον ομάδα, αυτών που έλαβαν μεν αυξήσεις, αυτές όμως ήταν πολύ χαμηλές, ίσως και κάτω από 10 ή 15 ευρώ, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς η οποία μηδενίστηκε, αφού πρώτα όμως ψαλίδισε σημαντικά το τελικό ποσό της αύξησης.

Όσο για το ύψος του επιδόματος, εκτός από την πρόταση για ενιαίο επίδομα της τάξης των 250 με 300 ευρώ, όσο θα είναι δηλαδή και το αναμενόμενο «Δώρο Πάσχα» που θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, υπάρχει στο τραπέζι πρόταση και για κλιμακωτή αύξηση, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Δεν αποκλείεται δε, απλώς, να τροποποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 1.340 ευρώ ή πάνω από 1.580 ευρώ, όμως είδαν την αύξηση να ροκανίζεται, καθώς τους «ανέβασε» κλίμακα και πλήρωσαν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

  1. Στην πρώτη περίπτωση, οι συνταξιούχοι μετά την αύξηση 7,75% υπερέβησαν το όριο των 1.400 ευρώ και αναγκάστηκαν να πληρώσουν εισφορά 3%.
  2. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αποδοχές των συνταξιούχων εκτινάχθηκαν πάνω από τα 1.700 ευρώ και έτσι η Εισφορά Αλληλεγγύης διπλασιάστηκε από 3% σε 6%. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζονται σε περίπου 50.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας που λαμβάνουν αισθητά μικρότερη αύξηση από αυτή που θα περίμεναν.

Πηγή: Euro2day