You are here

Έρχεται μοντέλο Creta Farms για 170 επιχειρήσεις

23/07/2019 11:25

Συνέχεια πρωτοβουλιών αλά Creta Farms προαναγγέλλει ο Αδ. Γεωργιάδης. Η λίστα με τις 170 περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών με πολλά δάνεια και ανάγκη χρηματοδότησης. Η παλιά εισήγηση και τα παραδείγματα.

Παρέμβαση που θα έχει συνέχεια, όσον αφορά στις επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλη δανειακή έκθεση και προβληματική διαχείριση, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο περιθώριο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης για την υπόθεση της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%, ο υπουργός αναφέρθηκε σε λίστα 170 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, για τις οποίες προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και διοικήσεών τους. «Θα παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήνουμε κανέναν στη μοίρα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές υποθέσεις που χρήζουν παρέμβασης, ή στις δεξαμενές από τις οποίες αντλήθηκε αυτή η λίστα, ωστόσο επέμεινε στον συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων, που μέλλει να απασχολήσουν το υπουργείο.

Η συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα που διαθέτει τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τα NPEs (η προσπάθεια μείωσης των οποίων αποτελεί προτεραιότητα) θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη μετά και την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στην υπόθεση της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ο υπουργός αναφέρθηκε σχηματικά σ’ ένα μοντέλο Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00% για την αντιμετώπιση προβληματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η θεσμική εποπτεία που ασκεί το υπουργείο σε σειρά κλάδων (π.χ. Ναυπηγεία) και οι εκκρεμούσες υποθέσεις αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών για σειρά επιχειρήσεων (π.χ. ΕΒΖ) συμπληρώνουν το παζλ. Δεδομένων εξάλλου των μηχανισμών που το υπουργείο εποπτεύει (εξωδικαστικός μηχανισμός, πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών κ.λπ.), εκτιμάται ότι ήδη έχει γίνει το σχετικό σκανάρισμα.

Το παράδειγμα
Το σχέδιο ενεργής παρέμβασης σε εταιρείες με υψηλή δανειακή έκθεση αποτελεί πάντως παλαιότερη εισήγηση. Η συγκεκριμένη τακτική είχε κατά το παρελθόν υιοθετηθεί από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν σφοδρή τραπεζική κρίση και επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τα NPEs μεγάλων επιχειρήσεων με ταχύτητα, αλλά και την απαραίτητη «πίεση» προς τις διοικήσεις τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, μεγάλος ελεγκτικός οίκος είχε προ εξαετίας εισηγηθεί τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση, στο πλαίσιο ενεργής διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από την Πολιτεία και τις τράπεζες, προτείνοντας μάλιστα την κατάρτιση στόχου αντιμετώπισης 150 σχετικών υποθέσεων.

Πηγή: Euro2day