You are here

Έρχονται ακριβότερα ασφάλιστρα για υγεία, κατοικία, Ι.Χ.

19/10/2021 14:52

Ακριβότερα θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τα ασφάλιστρά τους κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς σειρά εξελίξεων ανεβάζει τόσο τη συχνότητα των ζημιών, όσο και το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτό εκτιμούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, συμπληρώνοντας πως «αναλόγως των κινδύνων, τα τιμολόγια στην Ελλάδα είναι φτηνά και θα γίνουν… λιγότερο φτηνά, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την πανευρωπαϊκή τάση».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα ωθήσουν τα τιμολόγια προς τα πάνω, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι πέντε:

Πρώτον, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς κατά τα τελευταία χρόνια οι ζημίες από φυσικές καταστροφές είναι πολλαπλάσιες σε συχνότητα και μεγαλύτερες σε ένταση. Όλη αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να επιδράσει στην τιμολόγηση των συμβολαίων (ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν οι εγχώριες εταιρείες, θα γίνει εξ’ αιτίας των αυξημένων χρεώσεων που θα επιβαρυνθούν από τους αντασφαλιστικούς Ομίλους του εξωτερικού). Μόνο από το φετινό Αύγουστο μέχρι σήμερα, φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο σεισμός στην Κρήτη και οι πρόσφατες πλημμύρες σε Αττική, Εύβοια Επτάνησα και Θεσσαλία, προκάλεσαν μεγάλου ύψους αποζημιώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα ήταν πολλαπλάσιες αν το ποσοστό των ασφαλισμένων Ελλήνων δεν ήταν τόσο χαμηλό (π.χ. μόλις το 15% των κατοικιών).

Δεύτερον, ένας άλλος λόγος που θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμολογίων είναι η διαφαινόμενη πρόθεση της ευρωπαϊκής εποπτεύουσας αρχής (EIOPA) να τροποποιήσει το εποπτικό πλαίσιο Solvency II, κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προκαλέσει αύξηση κόστους και μείωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι τελευταίες -μέσω του φορέα τους Insurance Europe- έχουν εκφράσει σειρά αντιρρήσεων επί των προθέσεων της EIOPA, πλην όμως όλα δείχνουν πως στο τέλος της ημέρας λίγα πράγματα θα καταφέρουν.

Η ανοδική πορεία των ασφαλίστρων υγείας αποτελεί πλέον γεγονός εδώ και πολλά χρόνια, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να την αποδίδουν στον υψηλό πληθωρισμό του κλάδου της υγείας (προς τούτο εκδίδει σχετικό δείκτη κάθε χρόνο ο ΙΟΒΕ), αλλά και στις πολλές και επαχθείς φορολογικές επιβαρύνσεις των συγκεκριμένων συμβολαίων (από το φόρο ασφαλίστρων, έως τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των ιδιωτικών κλινικών). Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα -λόγω και της δυσκολίας πολλών νοικοκυριών να αντέξουν τα ολοένα και αυξανόμενα τιμολόγια- οι ετήσιες αυξήσεις προβλέπεται να είναι μονοψήφιες και μάλιστα τέτοιου επιπέδου που να μην προκαλούν την έντονη δυσφορία των πελατών. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούν την Πολιτεία να μειώσει τις σχετικές φορολογικές επιβαρύνσεις και να προσφέρει φορολογικά κίνητρα στα συμβόλαια υγείας, προκειμένου πολύ περισσότερα νοικοκυριά να μπορούν να αποκτήσουν τις σχετικές καλύψεις.

Για τα τιμολόγια του κλάδου οχημάτων, πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, αναφερόταν στη μεγάλη αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης στους ελληνικούς δρόμους, η οποία εκτίναξε τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις και προκάλεσε την έντονη επιδείνωση στα τεχνικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αντέχουν το αυξημένο κόστος και έτσι θα προχωρήσουν σε ανατιμολογήσεις, διακόπτοντας έτσι μια ενδεκαετή περίοδο πτώσης.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος πίεσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι το περιβάλλον των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα τα επενδυτικά τους έσοδα να είναι πλέον σαφώς περιορισμένα και τα περιθώρια για κεφαλαιακά κέρδη από τα ομόλογα να θεωρούνται επίσης χαμηλά.

Πηγή: Euro2day