You are here

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

20/08/2003 14:46
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν μεταξύ 3% και 3,7%. Η αναπροσαρμογή τους δεν έγινε όπως είχε προγραμματίσει η επιχείρηση τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Από την πλευρά της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εισηγήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης αυξήσεις της τάξεως του 3%, αντί 4% που ζητούσε η ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν χρεώσεις αναδρομικά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης αυξήσεις 4% (υψηλότερα του μέσου πληθωρισμού) στα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου, τις οποίες ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε.

Όπως έχει τότε τονίσει ο Υπουργός, οι αυξήσεις σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνονται στο ύψος του πληθωρισμού, ή και κάτω από αυτό, ενώ δεν είχε προσδιορίσει το χρόνο εφαρμογής τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση θα ληφθεί όποτε κριθεί σκόπιμο.

H ετήσια αύξηση των τιμολογίων της ΔEH εξάλλου, στο ποσοστό του πληθωρισμού τουλάχιστον, προβλέπεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Eπιχείρησης, που εκδόθηκε κατά την εισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο, το 2001.

Για τελευταία φορά, τα τιμολόγια της ΔEH είχαν αυξηθεί τον Iούλιο του 2002 κατά 3,85%. Kαι τότε η επιχείρηση είχε ζητήσει αύξηση 4%.

H αύξηση θα αφορά όλες τις κατηγορίες τιμολογίων της ΔEH. Δεν έχει αποφασισθεί ωστόσο αν η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Iουλίου, όπως είναι η πιθανότερη εκδοχή.