You are here

Έρχονται νέες εγγυήσεις €1 δισ. για δάνεια σε μικρομεσαίους

13/07/2020 09:30

Η υψηλή ζήτηση από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άντληση ρευστότητας από τα κεφάλαια του Εγγυοδοτικού Ταμείου που φέρουν εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής οδηγεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης στον ανασχεδιασμό του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και λιγότερο των μεγάλων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαντλήσει τα όρια του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δάνεια που ενέκριναν στην πρώτη φάση του χρηματοδοτικού εργαλείου. Αντίθετα, η κάλυψη στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων κινείται στο 50%. Υπενθυμίζεται ότι οι εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ, δημιουργούν μέσω του τραπεζικού συστήματος δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τι εγκρίθηκε 

Με βάση τις πληροφορίες, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγκρίνει, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, στην πρώτη φάση της χρηματοδότησης του Εγγυοδοτικού Ταμείου, 4.700 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -με βάση τους εγκεκριμένους φακέλους- και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά ρευστότητα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr πως οι υπηρεσίες της Αναπτυξιακής Τράπεζας συνεχίζουν την αξιολόγηση των εγκεκριμένων, από την πλευρά των τραπεζών, αιτήσεων και τις επόμενες ημέρες το εγχείρημα της πρώτης φάσης του Εγγυοδοτικού θα ολοκληρωθεί.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ 

Παράλληλα με το εγκριτικό έργο των αιτήσεων της πρώτης φάσης, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και κατόπιν των μηνυμάτων που δέχονται από τις διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, προχωρά με ταχύ ρυθμό τον ανασχεδιασμό της δεύτερης φάσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. «Η πρώτη φάση απέδειξε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα, καθώς έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους, ωστόσο κυριαρχούν όσες επιχειρούν στον τουρισμό και στις εξαρτώμενες από αυτόν υπηρεσίες», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας αφορά νέες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης. Τα δάνεια είναι εγγυημένα κατά 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης του 2019 ή
  • Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της εταιρείας για το 2019, με δυνατότητα υπέρβασης κατ' εξαίρεση.

Πηγή: Euro2day