You are here

Έρχονται(;) οι "superbears"

27/05/2008 14:16
Οι φόβοι του "στασιμοπληθωρισμού" (στάσιμη ανάπτυξη με αυξανόμενο πληθωρισμό), είναι εδώ. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, το ακριβό ευρώ αλλά και τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα επιτείνουν τις ανησυχίες για την πορεία των ευρω-μετοχών.

Υπερτιμημένη θεωρείται η αμερικανική αγορά με το p/e του S&P 500 στο 23, σε αντίθεση με το p/e του ευρωπαίου DJ Stoxx 600 στο 12,7 που είναι χαμηλό 6ετίας.

Κάτω από τις 4000 μονάδες διολισθαίνει πλέον ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ υποκύπτοντας στις πιέσεις από το κλίμα νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Πιέζεται η Alpha Bank που προσελκύει τα μάτια καθώς ανακοινώνει κέρδη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Το απογεύματα αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των ΚΑΕ και της Folli Follie.

Την Τετάρτη δημοσιοποιεί την κερδοφορία πρώτου τριμήνου το βαρύ πυροβολικό του ΧΑ, η Εθνική αλλά και η Τράπεζα Κύπρου που κρατούν τις μετοχές τους "έξω από το νερό".

Κέρδη καταγράφει η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά την ανακοίνωση καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ευρώπη

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Στην αιχμή της πτώσης βρίσκεται η μετοχή της GlaxoSmithKline μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Morgan Stanley. Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των Siemens, Renault, Arcelor.

Το ακριβό ευρώ χτυπάει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με την ύφεση στις ΗΠΑ που απλώνει τα πλοκάμια της και στην Ευρώπη, επηρεάζοντας όλο τον πλανήτη, ασκούνται πιέσεις στις εταιρικές κερδοφορίες, που απειλούνται κι από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Μικρές απώλειες καταγράφουν και τα αμερικανικά futures.

Κ. Σαρ.