You are here

Έσπασε το φράγμα του 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

28/09/2022 13:49

Σε υψηλό πολλών ετών ανέρχονται οι αποδόσεις της ευρωζώνης και σήμερα, λόγω προσδοκιών νομισματικής σύσφιξης και ανησυχιών για αυξανόμενη προσφορά ομολόγων λόγω περισσότερων δημόσιων δαπανών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξεπέρασε το 5% - σύμφωνα με το Reuters, με άλμα 17 μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 5,02%. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν τη hawkish ρητορική τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η παρενέργεια της αυστηρότερης πολιτικής είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συναντήσεις», είπε σε συνέδριο. «Αν δεν εκτελούσαμε (την εντολή μας), θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία».

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ενισχύονταν τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,54%, μετά από άλμα 119 μονάδων βάσης σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, καταγράφοντας την πιο απότομη κίνηση από τουλάχιστον το 1979, ως απάντηση στα σχέδια δανεισμού του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Ωστόσο, υποχωρούν 35 μονάδες βάσης, και βρίσκονται πλέον στο 4,15%, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ανέλαβε έκτακτα μέτρα σήμερα για να ανακόψει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων αναστέλλοντας το πρόγραμμά της για πώληση gilts και δεσμευόμενη αντίθετα να αγοράσει ομόλογα μακράς λήξεως για να αντιμετωπίσει τη «δυσλειτουργία στην αγορά». 

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, ενισχύεται επτά μονάδες βάσης στο 2,29%, αφού έφτασε σε νέο υψηλό σχεδόν 11 ετών, στο 2,31%. 

«Οι αυξημένες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν εν μέρει τη χαλάρωση του τελευταίου μήνα των προσδοκιών για μια πρόωρη αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας και ιδιαίτερα της Federal Reserve», δήλωσε ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία», πρόσθεσε.

H απόδοση του 10ετούς Treasury έφτασε στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2008, στο 4,019%, καθώς η Federal Reserve διατηρεί την επιθετική της στάση.

Κατά επτά μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 4,82%. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας αφού ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε σαφή πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, κληρονομώντας ένα από τα μεγαλύτερα χρέη της ευρωζώνης σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η είδηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream στην Ευρώπη έχει υποστεί ζημιά ενισχύει τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες οι αναλυτές βλέπουν ως δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού.

Πηγή: Euro2day