You are here

ΕΣΥΕ: Στο 5% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

16/12/2003 14:19
Κατά 5% αυξήθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή διαδέχεται τις προηγούμενες αυξήσεις του ΑΕΠ κατά 4,3% και 4,5% που είχαν σημειωθεί το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Παράλληλα στο τρίτο τρίμηνο του 2003 σημειώθηκε και σημαντική αύξηση των επενδύσεων, κατά 12,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η αύξηση των επενδύσεων ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και η συνολική ζήτηση της οικονομίας κατά 2,5%.

Εξάλλου οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους κατά 3,8%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2003 (τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί) που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), αυξήσεις σημειώθηκαν και στις εξαγωγές και στις εισαγωγές, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές η αύξηση φθάνει το 3,2% (συνεισφέροντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας σε ποσοστό 0,5%).

Τέλος, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% (με ρυθμό χαμηλότερο από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ) γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των εισαγωγών συμμετείχε στη μείωση του σχετικού μεριδίου της στη συνολική προσφορά της οικονομίας.