You are here

Εταιρικό μετασχηματισμό σχεδιάζει η Alpha Trust

27/05/2023 17:57

Τον εταιρικό της μετασχηματισμό μέσα στο 2023 προγραμματίζει η Alpha Trust με στόχο να διευρύνει το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της και να ενισχύσει τα έσοδά της, όπως δήλωσε ο CEO της εισηγμένης Κρις Αίσωπος, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά ως ΑΕΔΑΚ και αυτό μας θέτει κάποιους περιορισμούς. Από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να παραμείνουμε στην ευρύτερη δραστηριότητα της διαχείρισης χρημάτων των πελατών μας, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις και για άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα ο χώρος των ακινήτων (ενδεχομένως και ΑΕΕΑΠ) και η προσφορά συναφών υπηρεσιών που σχετίζονται με την τεχνολογία» εξήγησε ο πρόεδρος της Alpha Trust Φαίδων Ταμβακάκης (φωτό), προσθέτοντας ότι:

«Η εταιρεία μετατάχθηκε πέρυσι από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, χωρίς να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια, γιατί απλά δεν τα είχε ανάγκη. Αν διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε χρήματα για την υλοποίηση του μετασχηματισμού μας, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, προκειμένου η Alpha Trust να είναι σε τρία με πέντε χρόνια διαφορετική σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα. Πάντως, οι φετινές οικονομικές επιδόσεις θα βασίζονται στις υπάρχουσες δραστηριότητες».

Θέση στην αγορά και επιδόσεις

Η Alpha Trust είναι η πέμπτη κατά σειρά κύκλου εργασιών ΑΕΔΑΚ (η πρώτη μετά τις θυγατρικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών), καθώς το 2022 σημείωσε έσοδα 6,92 εκατ. και καθαρά κέρδη 920 χιλ. ευρώ (πέρυσι διατήρησε το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων της παρά την αρνητική συγκυρία, ωστόσο η μείωση των κερδών της σε σχέση με το 2021 προήλθε από το μέτωπο των μεταβλητών εσόδων της λόγω της πτώσης στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων).

Πάντως, η Alpha Trust έχει διευρύνει το μερίδιο αγοράς της καθώς ενώ το 2008 συμμετείχε με 2,87% στα συνολικά έσοδα των ΑΕΔΑΚ, το συγκεκριμένο ποσοστό το 2022 διαμορφώθηκε στο 6,15%. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση από τα 668 εκατ. του 2007 και τα 1.008 εκατ. του 2018, ανήλθαν πέρυσι στα 1.340 εκατ. ευρώ (1.119 από θεσμικούς επενδυτές και 221 εκατ. από ιδιώτες).

Σύμφωνα με τον Κρις Αίσωπο, η φετινή χρονιά εξελίσσεται μέχρι τώρα καλύτερα για την εισηγμένη, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν αυξηθεί στα 1.411 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά...

Ο Φαίδων Ταμβακάκης αναφέρθηκε στο πόσο έντονα υστερεί σε μέγεθος ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς τα κατά κεφαλήν κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται στην Ελλάδα στα 1.264 ευρώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στα 25.622 ευρώ!

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Φαίδων Ταμβακάκης σημείωσε: «Θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι σε χώρες όπως η Κύπρος τα κατά κεφαλήν κεφάλαια υπό διαχείριση προσεγγίζουν τα 6.000 ευρώ, με την ύπαρξη περίπου χιλίων επαγγελματικών ταμείων. Γενικότερα, το ζήτημα της αποταμίευσης στην Ελλάδα δεν έχει συζητηθεί τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Δεν είδα ούτε ένα από τα τόσα πολλά κόμματα να το θέτει προεκλογικά. Πάντως, θεωρώ ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδανική για την επαγγελματική διαχείριση, με δεδομένα τις χαμηλών αποδόσεων αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις σε σχέση με προϊόντα όπως οι μετοχές και τα ομόλογα που λόγω της αύξησης των επιτοκίων επανήλθαν ως επενδυτικό εργαλείο».

Ο Φ. Ταμβακάκης επίσης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον: «Ακούμε ότι υπάρχει μια σειρά εταιρειών που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Με την άνοδο των επιτοκίων ελπίζω ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου. Θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο να εισαχθούν πενήντα εταιρείες στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ θέλω να πιστεύω ότι θα αρχίσει να επαναλειτουργεί και η αγορά των εταιρικών ομολόγων».

ΥΓ: Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η εισηγμένη εταιρεία από το 2010 έως σήμερα έχει μοιράσει αθροιστικά με τη μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων στους μετόχους της 18,374 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.

Πηγή: Euro2day