You are here

ΕΤΕ: «Καθαρίζει» με τα NPLs πολύ μικρών επιχειρήσεων

11/04/2019 10:10

Ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού της από «κόκκινα» δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων, θα βρεθεί στο τέλος του έτους η Εθνική, εφόσον ολοκληρωθεί, επιτυχώς, ο σχεδιασμός της για πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων, που περιλαμβάνουν ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια της κατηγορίας.

Όπως έχει γραφεί, χωρίς να διαψευσθεί, η τράπεζα έλαβε, την περασμένη Δευτέρα, τρεις δεσμευτικές προσφορές από τις Fortress, Ellington και την κοινοπραξία Centerbridge-Elliott, για χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ( σ.σ. τα περισσότερα είναι καταγγελμένα) μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 0,95 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το διαγωνισμό με την κωδική ονομασία Symbol.

Η σύνθεση του προς πώληση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει, κατά σχεδόν 50%, ενυπόθηκα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans-NPLs) από τις υποκατηγορίες πολύ μικρών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέρος, όμως, των παραπάνω απαιτήσεων έχει διαγραφεί λογιστικά και δεν είναι εντός ισολογισμού.

Στο τέλος του 2018, τα εντός ισολογισμού NPLs της τράπεζας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανερχόταν σε 1,7 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία). Εξ αυτών περίπου το 60% είναι δάνεια, για τα οποία η τράπεζα δεν διαθέτει πρώτη εξασφάλιση ή δεν διαθέτει καμία εξασφάλιση.

Εφόσον το project Symbol ολοκληρωθεί, το απόθεμα των ενυπόθηκων NPLs της υποκατηγορίας πολύ μικρών επιχειρήσεων θα μειωθεί σημαντικά. Η Εθνική, μάλιστα, έχει ξεκινήσει την προεργασία για να βγάλει εντός της χρονιάς προς πώληση ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο με ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το νέο project θα περιλαμβάνει κυρίως NPLs μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δευτερευόντως πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Με τις δύο παραπάνω κινήσεις, η τράπεζα στοχεύει να εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο της στα δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00%.

Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην κατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχονται στο 67,4% του συνόλου των χορηγήσεων της υποκατηγορίας, ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) φθάνουν στο 57,5%.

Ποια δάνεια εξαιρέθηκαν από το Symbol

Από το project Symbol εξαιρέθηκαν τα εξής προβληματικά δάνεια, που ανήκουν σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

α) όσα δάνεια ήταν σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, κρίνονται, όμως, αβέβαιης είσπραξης,

β) όσα NPLs έχουν ενέχυρο αξίας μικρότερης των 80 χιλ. ευρώ,

γ) τα δάνεια όσων επιχειρηματιών έχουν λάβει από την Εθνική και στεγαστικό δάνειο και

δ) όσα είναι κοινοπρακτικά και έχουν δοθεί προς διαχείριση στη doBank μετά από απόφαση του NPLs Forum.

Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς φθάνει στο 77%, όταν στις υπόλοιπες τράπεζες κινείται μεταξύ 45% με 52%. Οι υψηλές προβλέψεις πιθανώς να εξηγούνται από το γεγονός ότι η Εθνική θεωρεί ότι δεν διαθέτει εξασφαλίσεις αν δεν έχει εγγράψει πρώτη υποθήκη επί ακινήτων.

Πηγή: Euro2day