You are here

Εθνική: Εκδόσεις τίτλων με την εγγύηση του Δημοσίου

18/02/2009 08:47
Στη χρήση και του τρίτου σκέλους του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας προχωρά η Εθνική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει 9 δισ. ευρώ ρευστότητα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Η διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε εκδόσεις τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου διότι «αναγνωρίζει την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης της ρευστότητας».

Στα 10,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τοποθετήσεις της Εθνικής Τράπεζας σε τίτλους ελληνικού δημοσίου στα μέσα Φεβρουαρίου, αυξημένες κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2008, ενώ χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους ως στρατηγική προτεραιότητα. Ετσι:

Συμμετείχε στην έκδοση πενταετών ομολόγων αγοράζοντας 2,7 δισ. ευρώ για ίδιο λογαριασμό και πελάτες της.

Συμμετείχε στην έκδοση τριετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Συμμετείχε στην ιδιωτική τοποθέτηση τετραετούς FRN ύψους 2,82 δισ. ευρώ, αγοράζοντας για ίδιο λογαριασμό και πελάτες της τίτλους αξίας 680 εκατ. ευρώ.

Συμμετείχε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αγοράζοντας για ίδιο λογαριασμό 542 εκατ. ευρώ.

«Η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να στηρίξει ενεργά και τη διατραπεζική αγορά ομολόγων των ελληνικών τραπεζών που θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου διαθέτοντας προς το σκοπό αυτό σημαντικό μέρος της ρευστότητάς της», τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.