You are here

Εθνική: Εθελούσια χωρίς χρηματικά μπόνους και μείωση καταστημάτων

11/01/2019 10:47

Η επίλυση του ζητήματος του επικουρικού ταμείου των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και το στοίχημα διατήρησης της θυγατρικής της στα Σκόπια αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την διοίκηση της τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του Επικουρικού ταμείου βρίσκεται σε διαβούλευση με την κυβέρνηση και η πλευρά της τράπεζας προτείνει στους 16.000 συνταξιούχους να δεχθούν 50% μείωση της επικουρικής τους σύνταξης (σ.σ. την οποία δεν λαμβάνουν εδώ και ένα έτος όταν η τράπεζα διέκοψε την επιδότηση του ταμείου).

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προταθεί οι εν λόγω συνταξιούχοι να μεταβιβαστούν στον Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, ωστόσο η τράπεζα πρέπει να καταλάβει τα οφειλόμενα. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με την τράπεζα να ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως δεν θα καταβάλει τα αναδρομικά και πως η δικαιοσύνη θα αποφασίσει υπέρ της τράπεζας.

Η Stopanska

Το επόμενο επιχειρηματικό στοίχημα της Εθνικής είναι η αποφυγή της πώλησης της θυγατρικής της – Stopanska – στην πΔΓΜ με το επιχείρημα ότι διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματος της γείτονος.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εποπτικές αρχές αλλά και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με στόχο να μη πουλήσει την εν λόγω θυγατρική με αντάλλαγμα την πώληση κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου, όπως για παράδειγμα την θυγατρική στην Κύπρο, για την οποία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η «Holding M. Shnaoui SA», η οποία το 2016 εξαγόρασε την θυγατρική που διατηρούσε η τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο.

Κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το 2020 να περιορισθούν στα 10 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Προς την κατεύθυνση αυτή η τράπεζα σχεδιάζει την πώληση ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων καταναλωτικών δανείων καθαρού οφειλόμενου κεφαλαίου 700 εκατ ευρώ – 1 δισ. συνολική απίτηση - συν ένα νέο πακέτο καταγγελμένων εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 2 δις ευρώ, το οποίο θα πωληθεί το δεύτερο 6μηνο του 2019.

Μείωση καταστημάτων

Η τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων της έτσι ώστε να λειτουργούν 400 καταστήματος στο τέλος του 2019 ενώ εξετάζει νέο πρόγραμμα αποχώρησης του προσωπικού. Το τελευταίο αφορά σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, αλλά η δομή του οποίου θα διαφέρει από τα προηγούμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Θα στηρίζεται στην κάλυψη των αναγκών (σ.σ. περίθαλψης, ενσήμων) του εργαζόμενου για όσο χρόνο απομένει να βγει στην σύνταξη. Κι αυτό διότι το πρόγραμμα θα αφορά εργαζόμενους 50 ετών και άνω. Όσο για τις χρηματικές απολαβές, αυτές θα είναι όσες προβλέπονται  από την νομοθεσία.

Τα 3 δισ. χορηγήσεις

Στο μέτωπο των χορηγήσεων η τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προϋπολογίσει κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων εντός του 2019 ενώ ήδη έχει συνάψει σημαντικές χρηματοδοτικές συμβάσεις για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων όπως τα αεροδρόμια (Fraport), ΔΕΣΦΑ κ.ά.

Πηγή: Euro2day