You are here

Εθνική Πανγαία: Δημόσια Πρόταση και στο βάθος... αύξηση κεφαλαίου

24/05/2019 10:38

Υποχρεωτική είναι η δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 1,9% της Εθνική Πανγαία, που δεν ελέγχει η Invel. Ετοιμάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για το 2020, με πιθανή συμμετοχή και της EBRD.

Σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου 1,9% της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει το επενδυτικό σχήμα υπό την ομπρέλα της Invel το οποίο χθες απόκτησε το ποσοστό που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην επενδυτική εταιρεία ακινήτων.

Το σχήμα της Invel είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, αλλά όπως έχει ξεκαθαριστεί δεν πρόκειται να βγει η εταιρεία από το χρηματιστήριο, αφού οι ΑΕΑΑΠ είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν μετοχές που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά.

Πως θα αυξηθεί η διασπορά στην εταιρεία; Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι να προχωρήσει μέσα στο 2020 σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενας από τους πιθανούς επενδυτές για συμμετοχή στη συγκεκριμένη αύξηση είναι και η EBRD η οποία, όπως έγινε γνωστό χθες, συμμετείχε με χορήγηση δανείου 55 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του ποσοστού που κατείχε η Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού στις αγορές που δραστηριοποιείται. Οι χρηματοδοτήσεις της στην Ελλάδα, στους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας, των υποδομών και άλλων επιχειρήσεων ξεπερνούν συνολικά τα 2,4 δισ. ευρώ.

Η απόκτηση του 32,7% που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Πανγαία «έλαβε τη στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Castlelake L.P., καθώς και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων». Η διοίκηση της Invel ανακοίνωσε, επίσης, πως έλαβε κοινοπρακτικό τραπεζικό δανεισμό με Συντονιστή Διοργάνωσης την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχοντες την Τράπεζα Πειραιώς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Astro Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Η συνολική επένδυση της Invel στη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία ακινήτων της χώρας ξεπερνά πλέον το ένα δισ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της Εθνική Πανγαία είχε ανακοινώσει πως προχώρησε στη σύναψη σύμβασης για την έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας και ποσού έως 200 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον όμιλο της Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%, με στόχο την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας καθώς και για την εξόφληση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού, με υπόλοιπο περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η Εσωτερική Αξία (NAV) του ομίλου στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 1,29 δισ. ευρώ ή 5,04 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,23 δισ. ευρώ και 4,80 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2017. Στα τέλη του περασμένου χρόνου το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 349 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.120.000 τ.μ.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα, δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία, δύο στην Κύπρο και δύο στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανερχόταν σε 1,779 δισ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day