You are here

Εθνική Τράπεζα: Σταθερός τροφοδότης της κερδοφορίας του Ομίλου, η Finansbak

01/12/2010 11:27
Με βασικό τροφοδότη της κερδοφορίας του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχει αναδειχθεί η θυγατρικής της τράπεζα στην Τουρκία Finansbak, σε μια χρονική περίοδο όπου οι ζημιές από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα στο εννεάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 593 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2009.

Ειδικότερα, σε 369 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το εννεάμηνο του 2010, αυξημένα κατά +4% έναντι του εννεάμηνου 2009, με την ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας να δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank.

Όλα τα οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Τουρκία, παρουσιάζουν άνοδο και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα αύξηση κατά +6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009 καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε 788 εκατ.ευρώ.

Παρά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, που θα υπερβαίνει τα 500 μέχρι το τέλος του έτους, ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών (12%) διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού έναντι του εννεαμήνου 2009. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 45%, επίπεδο που την τοποθετεί μεταξύ των πλέον αποδοτικών τραπεζών διεθνώς.

Το Σεπτέμβριο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε 14.8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% έναντι του εννεαμήνου 2009, ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις της τράπεζας. Η επίδοση αυτή υπογραμμίζει τη θετική πορεία της Τουρκικής οικονομίας και πιστοποιεί την αναπτυξιακή δυναμική της θυγατρικής της Εθνικής στη γειτονική χώρα.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά (+30% από το εννεάμηνο 2009, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της στεγαστικής και της καταναλωτικής πίστης στο σύνολο τους για το 2011.

Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων λιανικής της Finansbank, το Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε 7.8 δισ.ευρώ. Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις καταγράφονται στις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης ανήλθαν σε 3.0 δισ.ευρώ, αυξημένα κατά +20%. Το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε σε 10.5% έναντι 10.9% το Σεπτέμβριο του 2009. Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ανήλθαν σε 3.1 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +37%. Στις πιστωτικές κάρτες η Finansbank ελέγχει ήδη το 13% της αγοράς έναντι 11.5% το Σεπτέμβριο του 2009.

Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε 1.7 δισ. ευρώ,

σημειώνοντας αύξηση +36%. Στα καταναλωτικά δάνεια το μερίδιο της Finansbank διαμορφώθηκε σε 5% από 4% το Σεπτέμβριο του 2009.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν το εννέαμηνο του 2010 σε 7 δισ.ευρώ, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης +15% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν σε 5.7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, παραμένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με το τέλος του 2009 εξέλιξη που συμβαδίζει με την ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας και σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση των νέων επισφαλειών σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο στην Ελλάδα οι δείκτες καθυστερήσεων παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για το σύνολο της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, με τον τομέα της καταναλωτικής πίστης να βρίσκεται στην κορυφή του προβλήματος.

Παράλληλα οι ανακτήσεις από επισφαλείς χορηγήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα, οι οποίες σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των νέων καθυστερήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του ύψους των προβλέψεων της Finasbank κατά -20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις καταθέσεις της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση +30% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα που ανήλθε σε +41% έναντι του Σεπτεμβρίου 2009. Το Σεπτέμβριο του 2010 η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της τράπεζας, διαμορφώθηκε σε 123% με τις καταθέσεις να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των εργασιών της.