You are here

Ετήσια έσοδα άνω των €100 εκ. για Eurobank από ακίνητα

17/02/2020 11:31

Ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ θα έχει η Eurobank από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της μέχρι το 2022, με την ολοκλήρωση και των νέων επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων ή την απόκτηση νέων.

Όπως είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Ιωάννου (φωτ.), οι νέες επενδύσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο αναβάθμιση ακινήτων όπως το πρώην κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο και το κτίριο γραφείων στη γωνία των οδών Σταδίου και Ομήρου. Αφορούν και «ευκαιρίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα και άλλους πιθανούς στόχους».

Για παράδειγμα, ο κ. Γιώργος Χρυσικός, αντιπρόεδρος της τράπεζας και επικεφαλής της Grivalia Management Company, της νέας εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην οποία μεταφέρθηκαν και στελέχη από τη Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας του ομίλου, είπε πως η Grivalia Hospitality, στην οποία η Eurobank συμμετέχει με 25%, εξετάζει ήδη δύο νέες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Για λόγους σύγκρισης, όταν έγινε η συγχώνευση της τράπεζας με την Grivalia Properties, τα έσοδα της τελευταίας από τη διαχείριση ακινήτων ήταν περί τα 80 εκατ. ευρώ, τα 14 εκατ. ευρώ από τα οποία προέρχονταν, όμως, από τη Eurobank. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται περίπου 6.000 ακίνητα τα οποία, με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2019, έχουν συνολική καθαρή λογιστική αξία (total NPV) 2,1 δισ. ευρώ. Το 80% είναι στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο.

Η σημαντικότερη ανάπτυξη που έχει σήμερα σε εξέλιξη ο όμιλος της Eurobank βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, μέρος της οποίας είναι το ακίνητο που στέγαζε τις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Το έργο, που προωθείται σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, περιλαμβάνει την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων και την κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000 τ.μ.

Όπως είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημ. Ανδριόπουλος, το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο, θα περιλαμβάνει επίσης χώρους στάθμευσης, χώρους εστίασης και άλλες εμπορικές χρήσεις, καθώς και έναν χώρο ο οποίος θα στεγάσει ένα μουσείο της ιστορίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (φωτ. κάτω). Με τη σταδιακή ολοκλήρωσή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η ανάπτυξη θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του LEED. Εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση των έργων, στην περιοχή θα εγκατασταθούν πάνω από 4.500 εργαζόμενοι, η εξυπηρέτηση των οποίων δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για εμπορικές χρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου, ακόμα και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη το συγκρότημα γραφείων είναι μισθωμένο στην Teleperformance και στην Alpha BankΑΛΦΑ +0,39%.

Η επένδυση στον Άγιο Διονύσιο συνοδεύεται από αντίστοιχες επενδύσεις άλλων ομίλων (ήδη το Ιδρυμα Λασκαρίδη θα μεταφέρει τη βιβλιοθήκη στην περιοχή, λειτουργούν ή κατασκευάζονται δύο ξενοδοχεία), ενώ πρόσφατα η τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ ανέλαβε από τον δήμο Πειραιά έργο 18 εκατ. ευρώ για εκτεταμένες παρεμβάσεις με πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, κ.λπ.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο που στέγαζε στο παρελθόν την «Ελευθεροτυπία» (φωτ. κάτω), το οποίο ανακαινίζεται ριζικά προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ. Οι προγραμματιζόμενες εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις όψεις με σκοπό την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση. Επίσης, περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση των μελετών και αναμένεται η αδειοδότησή του -εντός των επόμενων ημερών. Το έργο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Dimand, αλλά το ακίνητο θα περάσει στον πλήρη έλεγχο της Eurobank με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανακατασκευής κτιρίου γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέναντι από την Παλαιά Βουλή, στη γωνία των οδών Σταδίου και Ομήρου (φωτ. κάτω), που αποκτήθηκε από την Groupama.

Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης, η οποία είναι αρκετά πολύπλοκη καθώς απαιτείται σειρά εγκρίσεων από Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, κ.α. Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στα πρώην κεντρικά γραφεία της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ στον Αλιμο. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων στον Άλιμο 25.000 τ.μ., που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και ανακατασκευάζεται σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Η Grivalia Hospitality

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το επενδυτικό σχέδιο της Grivalia Hospitality, στην οποία η Eurobank ελέγχει το 25%. Ο κ. Χρυσικός είπε πως το ξενοδοχείο στο κτίριο του «Ολυμπος-Νάουσα» θα λειτουργήσει τον Μάιο του 2021.

Η τράπεζα ελέγχει το 65% της εταιρείας ΟΛΝΑ ΑΞΤΕ που απέκτησε το διατηρητέο ακίνητο ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στον όμιλο TOR Hotel Group, που έχει αναλάβει και τη λειτουργία του νέου ξενοδοχείου.

Την Αρχαιολογική Υπηρεσία περιμένουν στη Eurobank ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου σχεδιάζεται ξενοδοχειακό συγκρότημα. Εκτιμάται πως από Απρίλιο-Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες και θα ξεκινήσει η κατασκευή του συγκροτήματος, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 18μήνου.

Στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου αναμένεται εντός του προσεχούς μήνα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, σε έκταση 95 στρεμμάτων (θα διαθέτει περίπου 110 με 120 κλειδιά), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον όμιλο που θα αναλάβει τη λειτουργία του.

Η Grivalia Hospitality έχει τοποθετηθεί και στην αγορά της Πάρου, όπου αγόρασε υφιστάμενο ξενοδοχείο που ανακατασκευάζεται. Η εταιρεία ελέγχει, επίσης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Meli Palace στην Κρήτη, το 85% του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το 60% του Pearl Island στον Παναμά.

Πηγή: Euro2day