You are here

Ετοιμάζεται διπλή «επίθεση» στα Airbnb

18/11/2022 12:05

Την ώρα που η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει ακάθεκτη τους ελέγχους, ανεβάζοντας μάλιστα ταχύτητα ενόψει και της εορταστικής περιόδου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους αντιδρούν, με την ΠΟΜΙΔΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, να υπονοεί πως η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους ξενοδόχους.

«Οι οργανώσεις ζητούν να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ' όλα ο τουρισμός της χώρας μας!» σημειώνεται σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ, με αποδέκτες υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τον πρωθυπουργό.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται διαχρονικά στο ραντάρ του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις εορταστικές περιόδους, όπου η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αντίστοιχα κατακόρυφα αυξάνονται και οι έλεγχοι. Διασταυρώσεις στοιχείων από πλατφόρμες αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχοι δήλωσης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων και έλεγχοι δήλωσης εισοδήματος ακόμα και κρατήσεις από εφοριακούς που προσποιούνται τους πελάτες…

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη ρύθμιση της αγοράς έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις δραστικής περαιτέρω αυστηροποίησής τους. Όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής τα ακίνητά τους, είτε τα έχουν καταχωρίσει στις πλατφόρμες αναζήτησης χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), βάζουν υποψηφιότητα για πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Οι φορο-καμπάνες για τα Airbnb αναμένεται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης, η οποία προωθείται από κοινού από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, ενώ τα ανώτατα χρονικά όρια συμμετοχής ενός ακινήτου στο μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (ανώτατο όριο 90 ημερών, το οποίο θα μειώνεται σε 60 ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές ζητούν οι ξενοδόχοι) εξετάζεται να συνδεθούν με τη φορολογική αντιμετώπιση των σχετικών εσόδων.

Τα έσοδα φυσικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται σήμερα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστές που ξεκινούν από 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν το 45% για ποσά πάνω από 35.000 ευρώ. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση φορολόγησης των εισοδημάτων αυτών με το συντελεστή 22% που ισχύει για τις επιχειρήσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιδρούν.

Μια τέτοια αλλαγή εκτιμάται πως θα είχε πολιτικό κόστος και υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η όποια παρέμβαση στη συγκεκριμένη αγορά θα έρθει μετά τις εκλογές, εκτός και εάν το συναφές ζήτημα της έλλειψης ενοικιαζόμενης στέγης και των υψηλών ενοικίων βαρύνουν περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογικός κλοιός της ΑΑΔΕ θα παραμείνει σφιχτός.

Πηγή: Euro2day