You are here

Ετοιμη για τη δόση προς ΔΝΤ η Ελλάδα, ενώ το Der Spiegel γράφει για άκαρπες συνομιλίες

03/04/2015 15:59
H ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποπληρώσει τη δόση των 457 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τη δική του συνεισφορά στην οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Η προθεσμία για αυτήν την καταβολή λήγει τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, και επιδίωξη της Ελλάδας, όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάρδας, «είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας».

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ρευστότητας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα «δεν αντιμετωπίζεται στατικά» και γι’ αυτό αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Τόνισε όμως ότι την καλύτερη εικόνα για τη ρευστότητα την έχει η κυβέρνηση και όχι οι δανειστές, συμπληρώνοντας ότι τα έσοδα Μαρτίου «πήγαν καλύτερα από τους στόχους».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το ΔΝΤ ανακαλεί προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα, θεωρώντας «άκαρπες προς το παρόν» τις συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτήν την πληροφορία. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα πάρει θέση αργότερα εντός της ημέρας.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρει το περιοδικό σε προηγούμενο δημοσίευμα του σήμερα, μιλώντας για την «έρπουσα χρεοκοπία της Ελλάδος».

«Σχεδόν όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται. (…) Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει. Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του. Πρόκειται για 70 με 80 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων», αναφέρει ενδεικτικά το εν λόγω δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση ύψους 770 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

«Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν», γράφει το Spiegel.