You are here

Eurobank: D-day για το σπονδυλωτό deal των 9,5 δισ. ευρώ

15/05/2019 09:44

Κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το project Pillar και οι μη δεσμευτικές προσφορές για Cairo και FPS. Πόσα περιμένει να εισπράξει η Eurobank και η προϋπολογισμένη ζημία. Ο στόχος για αποενοποίηση NPEs 9,5 δισ. ευρώ.

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για το mega deal που επιδιώκει η Eurobank,προκειμένου να μειώσει κατά 9,5 δισ. ευρώ, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures), αναλαμβάνοντας προυπολογισμένη ζημία έως 1,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του project Pillar (τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 2,1 δισ. ευρώ) καλούνται σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Λονδίνου) να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Την ίδια ώρα θα υποβληθούν και μη δεσμευτικές προσφορές για το project Cairo και την πώληση τουλάχιστον του 70% της FPS.

Σημειώνεται ότι τέσσερις (Fortress, Lone Star, PIMCO και Elliott) από τους έξι ενδιαφερόμενους για το Pillar έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν και το project Cairo μαζί με την αγορά της FPS. Η Cerberus, που είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για το Pillar, δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για Cairo και FPS, φέρεται να έχει αποσυρθεί.

Πρόκειται για το πρώτο mega deal στα εγχώρια «κόκκινα» δάνεια, από το οποίο η Eurobank προσδοκά ότι θα εισπράξει μεταξύ 400 με 500 εκατ. ευρώ και θα αποενοποιήσει κόκκινα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ, με μια προϋπολογισμένη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις, που δεν θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Κάποιοι από τους επενδυτές εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένοι ως προς την αποτίμηση των mezzanine notes των δύο τιτλοποιήσεων και τις παραδοχές για τα μελλοντικά έσοδα από προμήθειες -σταθερές και υπεραπόδοσης- της FPS.

Στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ (project Pillar), ο προτιμητέος επενδυτής καλείται να αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note).

Στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo), εκ των οποίων τα περίπου 7 δισ. ευρώ είναι είτε καταγγελμένα είτε σε βαθιά καθυστέρηση και τα υπόλοιπα NPEs, επιδιώκεται να πωληθεί σε επενδυτή μια «φέτα» από τις mezzanine ομολογίες (σ.σ. περίπου το 20% των ομολογιών) και το υπόλοιπο θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του ομίλου.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις ονομαστικής αξίας 2,1+7,4 δισ. ευρώ και την αποενοποίηση που θα επέλθει, εφόσον πωληθεί ικανός αριθμός ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), τα NPEs θα μειωθούν κατά 9,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ θα υπάρξει και οργανική μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

Πηγή: Euro2day