You are here

Eurobank: Κληρώνει τη Δευτέρα για το mega-deal

08/11/2019 13:22

Το πλάνο προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από το σχήμα Fortress-doValue. Έχει, ήδη, καταθέσει τελική προσφορά η PIMCO. Την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα αξιολογήσει τα δεδομένα.

Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την Eurobank καθώς τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, αναμένει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από το σχήμα Fortress- doValue για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo, ενώ την επόμενη ημέρα συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η τράπεζα αποφάσισε στα τέλη Οκτωβρίου να ανοίξει το διαγωνισμό, παρέχοντας στον όμιλο Fortress (Fortress- doValue) τη δυνατότητα να διεξάγει due diligence και να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Ο έλεγχος από πλευράς του ομίλου Fortress βρίσκεται σε εξέλιξη και τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Αν δεν δοθεί παράταση, το Δ.Σ. της Eurobank, που συγκαλείται στις 12 Νοεμβρίου, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την κατάσταση και πιθανώς να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η PIMCO έχει υποβάλει, ήδη, δεσμευτική προσφορά, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την Eurobank και ακολούθησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια του οποίου, λέγεται ότι επήλθαν βελτιώσεις.

Αν και δεν έχει διευκρινισθεί η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι για λόγους συγκρισιμότητας των προσφορών, η Fortress θα «μπιντάρει» για το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής κάποιος εκ των PIMCO, Fortress, θα εξετασθεί ανασχεδιασμός της δομής της τιτλοποίησης, προκειμένου να αιτηθεί η Eurobank τη λήψη κρατικής εγγύησης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) που προβλέπεται να διακρατήσει. Ως τότε αναμένεται να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή. Θα είναι ως εκ τούτου δεδομένες οι προδιαγραφές ένταξης και θα μπορεί να υπολογισθεί το συνολικό κόστος, που συνεπάγονται, σε συνάρτηση με το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

Μετά τη ψήφιση του Ηρακλή θα εξετασθεί ανασχεδιασμός του Cairo

Για παράδειγμα, θα γνωρίζουν τράπεζα και προτιμητέος επενδυτής, αν απαιτείται ρητώς η πώληση, έναντι ανταλλάγματος, του 50% συν μια ομολογία από την έκδοση ενδιάμεσης διαβάθμισης ή μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, εφόσον πωληθεί το 20% και διατεθεί το 75% των τίτλων δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας.

Στόχος της Eurobank είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020. Το αν επιτευχθεί η όχι θα εξαρτηθεί από το αν επιλεγεί να μπει η τιτλοποίηση Cairo -κατά το σύνολο ή τμήμα της- στο σχέδιο Ηρακλής και την έκταση του ανασχεδιασμού που θα απαιτηθεί.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Fortress-doBank συμμετείχε στο διαγωνισμό για την πώληση του 80% της FPS (project Europe) και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project Cairo), και είχε περάσει στη δεύτερη φάση μαζί με τη PIMCO και το σχήμα Bain- Elliott.

Εν συνεχεία η Eurobank αποφάσισε να μπει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη PIMCO, η οποία διήρκεσε ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να οδηγήσει σε συμφωνία. Η τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει στην PIMCO παράταση στην περίοδο αποκλειστικότητας, κίνηση που αποτελούσε άσκηση πίεσης, καθώς συνεχίσθηκε η διαπραγμάτευση.

Τελικώς, λίγο πριν την 25η Οκτωβρίου η τράπεζα άσκησε τη δυνατότητα να στραφεί στους άλλους δύο επενδυτές (Fortress- doValue, Elliott-Bain), που είχαν περάσει στο β' γύρο του διαγωνισμού, με τη Fortress να ανταποκρίνεται, αποκτώντας στο παρά πέντε της διαδικασίας τη δυνατότητα να κερδίσει μια συμφωνία, που προ δύο μηνών φαινόταν οριστικά χαμένη.

Πηγή: Euro2day