You are here

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

13/11/2019 16:35

Καλύτερη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του αμερικανικού ομίλου για την FPS. Άλλαξε το μείγμα των προς τιτλοποίηση δανείων του project Cairo η Eurobank, για να λάβει κρατική εγγύηση μέσω του σχεδίου Ηρακλής.

Το σχήμα Fortress-doValue έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προβάδισμα για την ανάληψη διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων εν Ελλάδι ανοιγμάτων της Eurobank μαζί με την πώληση του 80% της FPS, καθώς και μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή του, φέρεται να κρίνει ότι η προσφορά των Fortress-doValue για το 80% της FPS και τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) είναι καλύτερη, λόγω του ύψους του τιμήματος και του χρονισμού καταβολής του.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής θα διενεργηθεί μετά την ψήφιση του νόμου για την παροχή κρατικής εγγύησης στους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων (σχέδιο Ηρακλής).

H PIMCO, από την πλευρά της, φέρεται να προχώρησε τη Δευτέρα σε συμβολική βελτίωση της υφιστάμενης προσφοράς της για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης Cairo, αρνούμενη πρακτικά να εισέλθει σε συνθήκες πίεσης μετά την απόφαση της Eurobank να ανοίξει τη διαδικασία, ζητώντας δεσμευτική προσφορά και από τη Fortress.

Όσον αφορά στο σκέλος της συμφωνίας για την πώληση στον προτιμητέο επενδυτή μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, οι επιμέρους όροι θα καθοριστούν μετά την ψήφιση του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Η Eurobank έχει ήδη «τρέξει» προεργασία για να αιτηθεί κρατικής εγγύησης για το σύνολο των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note) της έκδοσης, αλλάζοντας το μείγμα των προς τιτλοποίηση δανείων.
Ειδικότερα, έβγαλε από την περίμετρο καταγγελμένα δάνεια με κακής ποιότητας εξασφαλίσεις και έβαλε στη θέση τους αμφίβολης είσπραξης ή/και ενήμερα, προκειμένου να λάβουν οι senior note τίτλοι πιστοληπτική διαβάθμιση ίση ή ανώτερη του «BB-» από την DBRS.

Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν αλλάζουν καθώς η προβλεπόμενη ονομαστική αξία των senior note παραμένει η ίδια (σ.σ. περίπου 2,5 δισ. ευρώ), όπως και αυτή των mezzanine note.

Στόχος της Eurobank είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Fortress-doBank συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση του 80% της FPS (project Europe) και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project Cairo), και είχε περάσει στη δεύτερη φάση μαζί με την PIMCO και το σχήμα Bain-Elliott.

Εν συνεχεία η Eurobank αποφάσισε να μπει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO, η οποία διήρκεσε ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να οδηγήσει σε συμφωνία. Η τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει στην PIMCO παράταση στην περίοδο αποκλειστικότητας, κίνηση που αποτελούσε άσκηση πίεσης καθώς συνεχίσθηκε η διαπραγμάτευση.

Τελικώς, λίγο πριν την 25η Οκτωβρίου, η τράπεζα άσκησε τη δυνατότητα να στραφεί στους άλλους δύο επενδυτές (Fortress-doValue, Elliott-Bain), που είχαν περάσει στον β' γύρο του διαγωνισμού, με τη Fortress να ανταποκρίνεται, αποκτώντας στο παρά πέντε της διαδικασίας τη δυνατότητα να κερδίσει μια συμφωνία, που προ δύο μηνών φαινόταν οριστικά χαμένη.

Πηγή: Euro2day